ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Красноярск учените създадоха уникални екрани за защита на космическите спътници от радиация

09.01.2018

Разработката позволява значително да се повишат  свойствата на защитните радиационни екрани при запазване на масата им на предишното ниво.

 Екрани за защита на космическите спътници от радиация бяха изобретени в Сибирския държавен университет (СибГУ). Това съобщи в понеделник пресслужбата на университета.
На оборудването на спътниците в космоса силно влияе йонизиращо лъчение, което може да доведе до повреда на електронните устройства. За защита на космическите апарати, на тях се монтират екрани.

„Използването на многослойни екрани, състоящи се от няколко материала и подредени в определена последователност, може значително да подобри защитните им свойства, като същевременно масата се запазва на същото ниво“, съобщава университетът.

Както обясни научният ръководител на проекта Сергей Телегин, екраните, разработени в СибГУ, са не по-малко от 30% по-добри от техните аналози по степен на защита от йонизиращи лъчения.
„Материалът и дебелината на покритието от вътрешната страна се определят от спектъра на частиците в орбита и, като  следствие, продължителността на живота на спътника. Например, екранът може да бъде направен от аморфна магнитно-мека сплав, която също служи и като електромагнитен екран“. По този начин се постига многофункционалност на защитата „, обяснява Телегин.

За тази конструкция на екраните през годината бе получен патент на Руската федерация. Технологията  ще бъде използвана при подготовката на ултра-малкия космически апарат SibCube и последващите CubeSAT, разработени в СибГУ.

Подробности на:
http://tass.ru/nauka/4840332

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари