ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


РФ ще помогне на Узбекистан за развитието на ядрената енергетика

08.01.2018

Русия и Узбекистан сключиха междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на използването на ядрената енергия за мирни цели.
Росатом е готов да построи атомна електроцентрала в Узбекистан.

 

„Сключването на споразумение за сътрудничество за мирното използване на ядрената енергия между нашите страни ще послужи за укрепване и развитие на научно-техническите отношения, подпомагане подобряването на насоките и методите за научни изследвания, както и обучение на персонала в областта на иновационните ядрени и радиационни технологии и тяхното приложение в различните отрасли на икономика „, казват от Академията на науките на Узбекистан.

Споразумението, подписано в Ташкент, създава правно основание за двустранно сътрудничество между Русия и Узбекистан за мирното използване на ядрената енергия.

„Перспективни за развитие на взаимноизгодно сътрудничество са области като създаване и подобряване на националната инфраструктура и подготовка на кадри за ядрената енергетика в Узбекистан, строителство на АЕЦ и реактори за научни изследвания в страната, както и тяхната поддръжка през целия им жизнен цикъл, проучването и разработването на уранови залежи и проучването на минерално-суровинната база на страната, рекултивация на урановите хвостохранилища, производство на радиоизотопи и тяхното използване в промишлеността, медицината и селското стопанство, научна дейност и фундаментални изследвания „- подчертават от “ Росатом „.

Споразумението предвижда създаването на съвместни работни групи за изпълнение на проекти, научни изследвания, семинари и обмен на експерти.

По време на посещението на премиера Дмитрий Медведев в Ташкент на 2 ноември страните подписаха меморандум за сътрудничество между Росатом и Академията на науките в Узбекистан, както и договор за производство и доставка на ядрено гориво за изследователския реактор VVR-CM между „ТВЭЛ (част от “Росатом“) и Института по ядрена физика на Академията на науките на Узбекистан.

Росатом е готов да построи атомна електроцентрала с 2 енергоблока в Узбекистан, каза Алексей Лихачов, ръководител на Росатом, в интервю за телевизия „Россия 24″. „Нашето предложение е да построим тук централа от два съвременни блока от поколение III + ВВЭР-1200 в Узбекистан, със срокове, които узбекската страна счита за приемливи.
Готови сме веднага да започнем да подготвяме узбекски специалисти за наша сметка и предложихме да бъдат изпратени 15 души през следващата академична година в Руската федерация „, каза Лихачов.

Източник: : http://www.vestifinance.ru/articles/95893

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари