ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чрез МВнР Русия призова Япония да не изхвърля радиоактивни отпадъци (РАО) в океана

22.12.2017

Според думите на дипломата това може да се отрази отрицателно на интересите на риболова в Русия и други страни в региона.

 

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че японското правителство трябва да се намеси в плановете на японската компания TEPCO, която има намерение да изхвърля радиоактивните отпадъци (РАО) от атомната електроцентрала Фукушима-1 в океана.
Това съобщиха от пресслужбата на ведомството.

Тя отбеляза, че в случая става въпрос за стотици хиляди тона радиоактивна вода и че това може да причини значителни щети на околната среда и рибните ресурси на Тихия океан.

„Това ще удари японските рибари, а може би и жителите на крайбрежните зони като цяло“. Изхвърлянето на радиоактивна вода може да повлияе неблагоприятно на интересите на риболова в нашата страна и в други страни в региона „, каза Захарова.

Дипломатът също така призова японските власти да вземат подходящо решение, което да забрани замърсяването на океана, и отбеляза необходимостта от намиране на начини за безопасно преработване на радиоактивните отпадъци. Според Захарова, ако Япония не може сама да реши този въпрос, тогава трябва да поиска помощ от други държави.

Източник: https://life.ru/t/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/1071941/zakharova_prizvala_iaponiiu_nie_sbrasyvat_radioaktivnyie_otkhody_v_okiean

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари