ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Шведският концерн VATTENFALL иска 5,7 милиарда евро компенсация от Германия заради отказа и от ядрената енергетика

20.12.2017

Шведският концерн Vattenfall подаде иск по повод отказа от атомна енергия в Германия, което може да доведе до изплащане на крупна компенсация.
Според последните данни, сумата на иска на концерна, включително съдебните разходи, е 5,7 милиарда евро.

 

Vattenfall подаде иск в Международния център за регулиране на инвестиционните спорове във Вашингтон, след решението на Германия да се откаже от ядрената енергетика, взето през пролетта на 2011 г.
След решението, от мрежата бяха изключени АЕЦ „Крюмел“ и АЕЦ „Брунсбютел“, които принадлежат на Vattenfall. Във връзка с това шведският концерн иска да получи компенсация.

Като чуждестранен концерн, шведската компания, за разлика от другите компании-оператори на АЕЦ в Германия, има право да се опре на международния Договор към енергийната харта.
Договорът защитава чуждестранните инвеститори от участващите страни от необосновано вмешателство в частната собственост.

В края на 2010 г. Vattenfall, който е разчитал на удължаване на сроковете на експлоатация на енергоблоковете на АЕЦ „Крюмел“ и АЕЦ „Брунсбютел“, е инвестирал в тях крупна сума.

Ако арбитражният съд във Вашингтон вземе решение в полза на Vattenfall, то част от компенсацията в размер на 1,8 милиарда евро ще отиде в полза на E.ON.
Германската компания е партньор на Vattenfall и се занимава с експлоатацията на двете централи.

Източник: http://www.tagesspiegel.de

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари