ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Как климатичните промени намаляват енергията на вятъра

12.01.2018

Нашата планета се нагрява – това, уви, е съвършен факт. Изгарянето на изкопаеми горива препълва атмосферата с въглероден двуокис, което създава парников ефект, който запазва топлината от повърхността на земята.
За да се борят с това, държави и енергийни компании отскоро активно инвестират в чисти източници на вятърна и слънчева електроенергия.

 

 

Според Washington Post, обаче, при две скорошни проучвания учените са установили, че в резултат на изменението на климата енергията на вятъра отслабва.

Оказа се, че вследствие на глобалното затопляне се изменят вятърните потоци.
Така, по време на първото проучване е станало ясно, че скоростта на вятъра в по-голямата част на Северното полукълбо е намаляла и в резултат на това вятърните паркове в САЩ, Европа и Китай ще намалят ефективността си през следващото десетилетие.

Второто проучване показа намаляване на производството на енергия от вятърните паркове в Китай през последните няколко десетилетия. И така, интензивността на ветровете, захранващи електроцентралите във Вътрешна Монголия и провинция Гансу, от 1980 г. насам, е намаляла с 15%.

Вятърът е следствие от факта, че Слънцето „доставя“ различни количества топлинна енергия на различни части на нашата планета. Въздухът тече от райони с прекалено висока топлина, за да се движи там, където е по-студено, създавайки вятър. Промяната на климата нарушава баланса в природата, намалявайки скоростта на въздушните потоци.

Но въпреки тези отрицателни процеси вятърната енергия няма да загуби своята важност в близко бъдеще, като ще остане един от най-ефективните и евтини възобновяеми източници.
Сега човечеството трябва да работи по-усилено, за да намали зависимостта от изкопаеми горива.

Източник: https://www.techcult.ru/science/4836-kak-izmeneniya-klimata-umenshayut-energiyu-vetra

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари