ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Заради ненормалната жега гигантската акумулаторна батерия на Tesla бе въведена в експлоатация един ден по-рано

04.12.2017

Най-голямата в света батерия, литиево-йонната батерия на Тесла, започна да доставя електроенергия в електрическата мрежа на Южна Австралия един ден по-рано.
100-мегаватовата батерия, построена от компанията на Ilon Mask, официално беше пусната в експлоатация този уикенд, но всъщност токът тръгна по електропроводите още в четвъртък.

 

 

Както отбелязва ВВС, поради необичайната горещина и непрекъснатата работа на климатиците, търсенето на електроенергия е станало изключително високо.

Ръководителят на Tesla Ilon Mask обеща да построи батерия за 100 дни, а ако се забави – няма да вземе пари за строителство. От парите милиардерът не е трябвало да се откаже – вместо сто дни на Маск бяха достатъчни 60 дни, за да изгради батерия.

Гигантският акумулатор в Австралия е предназначен да предотврати инциденти като миналата година, когато целият щат остана без електричество.
Според Маск батерията му е три пъти по-мощна от всички аналози, създадени досега.
Когато е напълно заредена, батерията може да осигури с електроенергия 30 000 домакинства в рамките на един час. Обикновено обаче тя ще се използва за поддържане и стабилизиране на съществуващите източници на електроенергия.

Перспективите

Скоро Тесла ще бъде изправена пред тежка конкуренция от големите енергийни компании.
През следващата година подобна батерия ще бъде пусната в експлоатация в Южна Корея, която ще бъде с 50% по-голям капацитет от австралийската батерия Tesla.
Китайските компании и много други участници на пазара, работещи в областта на възобновяемата енергия, също изграждат съоръжения за съхранение на електроенергия по целия свят.

Източник: https://vesti-ukr.com/mir/267703-iz-za-anomalnoj-zhary-hihantskaja-batareja-tesla-zarabotala-v-avstralii-na-den-ranshe

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари