ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Енергийна независимост по литовски. До 2050 година Литва планира да изостави бензина и дизеловото гориво

03.12.2017

Литовското правителство одобри актуализирана Национална стратегия за енергийна независимост, която предвижда почти напълно енергетиката на страната да премине на алтернативно гориво.

 

Това съобщи на 30 ноември 2017 година Министерството на енергетиката на Литва.

Най-важната цел на стратегията е през 2020 година да се насърчи конкурентно способността на икономиката на страната като безспорно основният фокус е развитието на енергетиката от възобновяеми източници, каза литовският министър на енергетиката Ж. Вайчюнас.

Литва възнамерява да гарантира, че крайните цени на електроенергията и природния газ за литовската промишленост ще са по-ниски, отколкото в балтийските, скандинавските страни, както и в страните от Източна и Централна Европа.

Акцентът в новата стратегия е поставен върху източници на енергия като вятър, геотермална вода, слънчева енергия, дървесина, талаш, тор, слама, торф, както и суровини за производството на биодизел и други.

До 2020 година възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в Литва трябва да генерират 30% от електроенергията, през 2030 г. – 45%, а през 2050 – 80%.
За тази цел до 2020 г. на вятърните електроцентрали (ВяЕЦ) ще бъде отпусната допълнителна квота за електроенергия от 250 MW. Този вид енергия ще стане основна в Литва.

Като един от основните проекти се разглежда изключването от руската енергийна система. До 2025 година се планира синхронизирането на мрежата с мрежите на континентална Европа (ENSTO-E).
За да се синхронизират мрежите до 2019 година, трябва да се извършат изпитания за изолираната работа на Литва, Латвия и Естония, когато цялата електрическа енергия страните ще произвеждат сами.

Още много интересни подробности на: https://www.mngz.ru/oil-gas-energetics/3582074-energeticheskaya-nezavisimost-po-litovski-k-2050-g-litva-planiruet-otkazatsya-ot-benzina-i-dizelnogo-topliva.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари