ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕБВР отчита прогрес при изграждането на новия защитен купол – New Safe Confinement (NSC) над 4-ти блок на Чернобилската АЕЦ

02.12.2017

Инсталирането на системата от кранове, вентилацията и контролните системи са близо до приключване в новия безопасен чернобилски защитен купол и последните етапи от запечатването на старата структура са в ход, съобщи Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

 

 

Досега ЕБВР е осигурила 715 милиона евро собствени ресурси за подкрепа на чернобилски проекти, включително и изграждането на защитния купол – New Safe Confinement (NSC).
Той е висок 108 метра, дълъг е 162 метра и има живот минимум 100 години. Структурата, оформена като арка, тежи 36 000 тона.

ЕБВР съобщи, че се провеждат обширни тестове, преди структурата да бъде завършена и предадена на ръководството на Чернобилската АЕЦ.

Системата от кранове, която е инсталирана под покрива на защитния купол, ще играе ключова роля в работата му. С мостовата си дължина по-дълга от Боинг 777 и капацитет за повдигане до 50 тона, напълно автоматизираната система ще позволи бъдещия демонтаж на Четвърти енергоблок в херметично запечатана среда.

Очаква се планът за превръщането на Чернобил в безопасно от екологична гледна точка място да струва 2,1 милиарда евро.

Подробности на: https://www.nucnet.org/all-the-news/2017/11/29/ebrd-announces-progress-on-chernobyl-s-new-safe-confinement

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари