ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


“Атоменергомаш” произведе комплект главни циркулационни помпи за 2 блок на Беларуската АЕЦ

02.12.2017

В АО „ЦКБМ“ (част от „Атоменергомаш“- машиностроителното подразделение на руската корпорация „Росатом“) приключиха тестовете на главните циркулационни помпи ГЦНА-1391.
Оборудването е готово за изпращане за строящия се Втори енергоблок на Беларуската АЕЦ – първата АЕЦ в страната, която се изгражда по руски проект от новото „3 плюс“ поколение с два енергоблока ВВЕР-1200.

АО „ЦКБМ“ е единственото предприятие в Русия, което разработва и произвежда главни циркулационни помпи за всички типове руски реактори. Те се използват за създаване на циркулация на топлоносителя в първи контур на реактора и работят в условия на високо налягане и температура.

От надеждността и безопасността на тези уреди зависи безопасността на всяка АЕЦ. През декември миналата година предприятието изпрати на Беларуската АЕЦ комплект главни циркулационни помпи за Първи енергоблок.

По време на тестовете помпата изпомпва 27 000 кубически метра топлоносител в час при температура до 300°С и налягане от 160 атмосфери.

Източник: http://www.atominfo.ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари