ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Възможно е немските планове за алтернативната енергетика да не се сбъднат

22.11.2017

През октомври Германия произведе 44% от енергията, която не е извлечена от изкопаеми източници, а от алтернативни източници. Но амбициозният план на Берлин да премине към 80% от „чистата“ енергия до 2050 година може да бъде невъзможна мечта за Германия, информира информационният ресурс Clean Technica.

 

Всъщност мощността на крайбрежните немски вятърни електроцентрали само през първата половина на тази година се е увеличила с 2,3 GW.
Законът за възобновяемата енергия предполага, че всяка година в страната ще бъдат инсталирани нови слънчеви панели, чиято обща мощност ще бъде 2,5 GW. Тези изисквания обаче не винаги се изпълняват.
Също положителни за програмата „алтернативна електрификация“ бяха бурите на брега, които станаха идеален източник на „чиста“ енергия в извън сезона – през есента и зимата. В резултат на това Германия получи 44,1% енергия от възобновяеми източници през октомври.

Общо 38% от енергията е получена от възобновяеми източници за една година. В средата на ноември средният товар на германските вятърни генератори беше приблизително 82 TW, на биогоривата „нетното“ натоварване – 40 TW, на слънчевите панели – 37,5 TW, на водноелектрически централи – 16,84 TW.
Но един от основните енергийни източници в Германия са все още въглищните електроцентрали, въпреки че техният дял на пазара значително намалява. Вече в близко бъдеще Германия се надява напълно да премахне въглищата, като ги замени с газ и „алтернативна“ енергия.

Според изданието светът скоро ще види как пазарът на енергоспестяващи технологии непрекъснато расте в Германия. Броят на системите за съхранение на енергия в дома се увеличава с 113% всяка година от 2013 година.

Но в никакъв случай не е факт, че Германия ще може да постигне своята цел – да получи около 80% „зелената“ енергия към 2050 година.
Съдейки по последния доклад на Fraunhofer, ще трябва да се постараем много усилено да инсталираме всяка година 4-5 GW слънчеви панели. Това е твърде много – и е необходимо адекватно финансиране.
И не забравяйте, че през всички тези три десетилетия ще трябва да модернизират съществуващите инсталации. Днес общият мощност на тези инсталации е 200 GW, но техният експлоатационен живот също не е безкраен – около 30 години. Затова всяка година ще трябва допълнително да се заменят 6-7 GW.

Но германските власти предпочитат да не спорят за това, тъй като ще има нужда от обективен преглед на планирания период на преход към възобновяеми източници.
Така че нека това да бъде занимание на бъдещите политици

Източник: http://www.warandpeace.ru/ru/news/view/126064/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари