ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Започват динамичните изпитания на 6 блок на АЕЦ “Козлодуй” на 104% от проектната мощност на реакторната установка

18.11.2017

Официалното съобщение

17.11.2017 ИНФОРМАЦИОННО СЪОБЩЕНИЕ
В изпълнение на утвърдена програма от Проекта за повишаване на мощността на реактора на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” до 104%, на 18 и 19 ноември 2017 г. на блока ще се провеждат планови изпитания.

Целта е да се потвърди готовността на съоръженията за работа в условията на повишена мощност в различни експлоатационни режими.
Програмата за изпитанията е съгласувана с Агенцията за ядрено регулиране и с Електроенергийния системен оператор.

Другият 1000-мегаватов блок на атомната централа – пети, работи с пълно натоварване на мощността.

 

Енергийната борса повдига завесата

 

Планови изпитания на блок 6 на АЕЦ „Козлодуй”

Съобщения  17.11.2017 12:30

Считано от 09:00 часа на 18 Ноември 2017 г. започват планови изпитания на блок 6 на АЕЦ „Козлодуй” по програмата за повишаване на мощността.
Изпитанията се провеждат на два етапа – изключване на ГЦП (главна циркулационна помпа) и понижаване на мощността на блока до 50%, изключване на втора ГЦП и ТГ 10. Плановият престой на ТГ ще е в периода от 11:00 до 16:00 ч. на 19 Ноември 2017 г.

 

Моят кратък коментар

По увеличаването на топлинната мощност на реакторната установка (РУ) до 3120 MW (104%) в АЕЦ Козлодуй започна да се работи от началото на това десетилетие с изучаване опита на Балаковската АЕЦ.

Заслужава да се отбележи, че още през 2008 година, за първи път в ядрената енергетика на Русия, АЕЦ „Балкаково“ получи разрешение за опитно-промишлена експлоатация на блок № 2 като пилотен проект.
От 2011 година блок № 2, и блок № 4 считано от 2013 година, са в промишлена експлоатация с повишена топлинна мощност на РУ.

Излизането на 104% е резултат от мащабната модернизация на значителна част от оборудването, за която има твърде оскъдна информация на сайта на централата. Да започнем от по-известното:

Турбогенераторът, който беше е експлоатация почти 30 години, въпреки пълната номиналната мощност от 1111 MW, се оказа непригоден да поеме увеличената мощност на РУ.
Поетапната модернизация на ротора и новият статор обещават този проблем да е решен. Изпитанията през лятото, ако бъдат извършени ще потвърдят до каква степен това е направено.

Турбината. Няма да се задълбавам в подробности, но съм уверен, че тя без проблеми поема повишеното количество топлинна енергия (увеличен разход на пара през нея, при запазени параметри като налягане, влажност и др.). Началото на целенасочените модернизации започна преди десетина години.

Парогенераторите. Би трябвало да е подобрена циркулацията вътре тях, за да бъде оптимално подгряването на всичката котлова вода. Да бъде усъвършенствана схемата за подаване на студена питателна вода. Трябва окончателно да са решени проблемите с вътрешните сепарационни решетки и други. Целта бе да се повиши производителността на всеки парогенератор минимум с 60 тона пара на час.
Всичките тези дейности са извършвани през последните 6 години, тоест след пенсионирането ми. Затова не знам подробности.

Реакторната установка. Не знам да са правени други революционни промени, освен внедряването на новото ядрено гориво ТВСА-12. Според някои експерти, които силно уважавам, блокът можеше успешно да излезе на 104% и с ТВСА, но горивната кампания ще бъде съкратена по време.
Радвам се, че проблемите след ПГР-2017 са изчистени.

СУЗ и АКНП. Бяха извършени всички необходими промени в алгоритмите на работа на аварийната и предупредителна защита, както и на АРМ и РОМ.
Търгът за подмяна на апаратурата за контрол на неутронния поток (АКНП) преди 2 години се провали. Нов не е обявяван. Точността на старото АКНП-7 не отговаря на изискванията за работа на РУ на 104% . Вярвам, че до въвеждането в редовна експлоатация, този въпрос ще бъде решен.

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари