ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


За първи път напечатан на 3D-принтер детайл ще бъде монтиран в ядрен реактор

14.11.2017

През есента на 2018 година елемент, отпечатан на 3D принтер, ще бъде инсталиран за първи път в ядрения реактор на атомна електроцентрала.
Американската компания Westinghouse отговаря за производството на стоманената запушалка (заглушка), която ще бъде монтирана в АЕЦ „Кршко“ в Словения.

 

 

Уестингхаус планира да използва 3D технологията не само за замяна на остарели части, но и за създаване на прототипи и части от реактори от ново поколение.

Сега компанията експериментира с производството на скоби и лагерни кутии за електродвигатели, надявайки се да демонстрира надеждността на процеса на 3D печат, което намалява цената и времето за производство.
Гъвкавостта на тази технология също така дава възможност за отпечатване на по-сложни форми, които не биха могли да бъдат произведени чрез традиционно леене.

Част, отпечатана на 3D принтер, вече е била инсталирана на АЕЦ „Кършко“ (но не директно в ядрения реактор).
През март Siemens съобщи, че е произвела и монтирала детайл на пожарна помпа в атомната електроцентрала, използвайки метода на обратния инженеринг, тъй като не е било възможно да се намерят чертежи за такова остаряло оборудване.

Още важни подробности на: https://hightech.fm/2017/11/05/3d-nuclear

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари