ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва – ЕС обещава да продължи да финансира закриването на Игналинската АЕЦ

13.11.2017

Европейският съюз обещава да продължи финансирането на дейностите по извеждане от експлоатация на спряната Игналинска АЕЦ в Литва.

 

 

Това заяви председателят на Сейма Викторас Пранцкетис след разговор с еврокомисаря по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер.

„Ние просто казваме каква е необходимостта от финансиране в бъдеще. Имаме ясен план – до 2038 г. трябва да закрием централата, да я заравним със земята и да направим ливада на мястото на АЕЦ”, каза Пранцкетис.

Според думите му обаче в близко бъдеще Литва ще трябва да обоснове защо е необходимо да продължи финансирането на извеждането от експлоатация на Игналинската АЕЦ.
Според Йотингер за дейностите по демонтажа на окончателно спряната по искане на ЕС през 2009 година централа не достигат близо 1,5 милиарда евро, а от ЕС се очаква получаването на 1,2 милиарда евро.

След среща с Йотингер литовският премиер Саулюс Сквернели заяви, че Европейският съюз трябва да окаже финансова помощ за закриването на Игналинската АЕЦ, защото за Литва сама това бреме е твърде тежко.

По проекта за закриването на Игналинската АЕЦ за 2007-2013 г. бяха отделени 837,4 млн. евро, а за периода 2014-2020 г. – 450,8 млн. евро.

http://www.atomic-energy.ru/news/2017/11/03/80608

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари