ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай е на път да реализира проекта за първия офшорен ядрен реактор

04.11.2017

Китай скоро ще завърши изграждането на първия реактор, който ще бъде монтиран в открито море. Това заявиха инженерите, работещи по проекта.
Проектът се явява отговор на амбициите на Китай за потенциално използване на ядрената енергия в островните му територии.

 

Китай се надява, че офшорните реактори не само ще съдействат на страната да завоюва нови пазари, но и ще подпомогнат амбициите й да се превърне в „силна морска държава“ като осигурява електроенергия за нефтени и газови инсталации, както и за отдалечени острови в Южнокитайско море.

Според Чжан Найлян, инженер от Китайската съдостроителна корпорация (CSIC), първият демонстрационен проект ще бъде разположен на сондажни платформи в Бохайско море (най-вътрешния залив на Жълто море). Той не назова точната дата, но добави, че реакторът ще бъде готов преди 2020 г.

Демонстрационният проект се разработва от изследователски екип на CSIC, Китайската национална офшорна петролна корпорация и двете китайски компании, изграждащи ядрени реактори CNNC и CGN.

Експерти предупреждават, че офшорните реактори могат да повдигнат въпроси, свързани с тяхната безопасност.

http://www.reuters.com/article/us-china-nuclearpower-offshore/china-close-to-completing-first-offshore-nuclear-reactor-idUSKBN1D0048

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари