ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай е на път да реализира проекта за първия офшорен ядрен реактор

04.11.2017

Китай скоро ще завърши изграждането на първия реактор, който ще бъде монтиран в открито море. Това заявиха инженерите, работещи по проекта.
Проектът се явява отговор на амбициите на Китай за потенциално използване на ядрената енергия в островните му територии.

 

Китай се надява, че офшорните реактори не само ще съдействат на страната да завоюва нови пазари, но и ще подпомогнат амбициите й да се превърне в „силна морска държава“ като осигурява електроенергия за нефтени и газови инсталации, както и за отдалечени острови в Южнокитайско море.

Според Чжан Найлян, инженер от Китайската съдостроителна корпорация (CSIC), първият демонстрационен проект ще бъде разположен на сондажни платформи в Бохайско море (най-вътрешния залив на Жълто море). Той не назова точната дата, но добави, че реакторът ще бъде готов преди 2020 г.

Демонстрационният проект се разработва от изследователски екип на CSIC, Китайската национална офшорна петролна корпорация и двете китайски компании, изграждащи ядрени реактори CNNC и CGN.

Експерти предупреждават, че офшорните реактори могат да повдигнат въпроси, свързани с тяхната безопасност.

http://www.reuters.com/article/us-china-nuclearpower-offshore/china-close-to-completing-first-offshore-nuclear-reactor-idUSKBN1D0048

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари