ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Министерството на енергетиката (DoE) осигрява 20 милиона долара за насърчаване на нови разработки в ядрената енергетика

22.11.2017

Американското министерство на енергетиката съобщи, че ще осигури 20 милиона долара чрез Агенцията за съвременни изследователски проекти – Енергетика (ARPA-E).

Финансирането ще бъде за разработване на следващо поколение ядрени енергийни системи, които са икономически ефективни и безопасни.

Основна цел на финансирането са съвместни екипи, които заедно с академични институции, индустриални компании и научноизследователски институти да се фокусират върху намаляването на капиталовите разходи за изграждането на централи и работата им чрез дизайни, осигуряващи висока безопасност.

Програмата предвижда използването на роботика, дистанционно наблюдение, инструментариум за сигурност и безопасност, както и устойчиви на хакерски атаки мрежи, които заедно да създадат безопасна система с минимално количество операции.

Източник: http://www.world-nuclear-news.org/NN-US-funding-for-advanced-reactor-enabling-technologies-2310177.aspx

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари