ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


С ускорени темпове светът се отказва от въглищата за производство на електроенергия

19.11.2017

Въглищата са най-мръсните от всички изкопаеми горива. При най-малко количество произведена енергия те предизвикват най-голямото замърсяване на околната среда и светът бързо ги изоставя.

 

Според изводите, публикувани от Greenpeace и CoalSwarm в сряда, 18 октомври, страните все по-рядко използват въглища за производство на електроенергия и стотици компании вече са напуснали този бизнес през последните години.

„От 1675 компании, които притежават електроцентрали, работещи на въглища, или са продължили да развиват ТЕЦ, работещи с въглища от 2010 година насам – повече от една четвърт, а това са 448 компании, напуснаха напълно енергийния бизнес“, отбелязва CoalSwarm.
Предимно фирмите, разположени в страните с най-голям обем производство и потребление на въглища, преустановяват дейността си. Според данни на екологичните организации Индия, вторият по големина потребител на въглища през миналата година в света, застана начело в списъка на излизащите от бизнеса компании, последвана от Китай и САЩ.

Анализ на текущата ситуация

Тази ситуация се разви на фона на глобалния спад в промишлеността, каза CoalSwarm. Според IEA миналата година светът отбеляза спад на инвестициите в нови въглищни електроцентрали с 25%. В същото време броят на проектите за изграждане на електроцентрали, работещи на въглища, е спаднал с 2/3 през същия период, според доклад, публикуван през март, съавторна който са CoalSwarm, Greenpeace и Sierra Club.

Правителствата имат много причини за постепенното премахване на добива на въглища, включително прекомерното количество ТЕЦ и замърсяването на въздуха.

Някои от най-големите добивни предприятия в Индия намаляват производството поради ниското търсене от топлоелектрическите централи.
Coal India, която държи повече 80% от местното производство, намали през април производствения си капацитет с 10%. През последните две години Индия намали производствените мощности на въглищни ТЕЦ с 4 GW.

Китай също така драстично намали мащаба на въгледобивната промишленост, включително спирането на повече от 150 въглищни електроцентрали.
„През последните две години сме свидетели на рекорден спад във въгледобивната промишленост. И увеличаване на обема на поетапно отказване означава, че тази тенденция ще се ускори.
Подобряването на конкурентоспособността на източниците на чиста енергия, неефективната въглищна икономика, проблемът със замърсяването на въздуха и усилията за борба с изменението на климата изигра ключова роля за ускоряване на края на епохата на въгледобивната промишленост „, казва Кристин Ширър, старши научен сътрудник в CoalSwarm.

Независимо от това, светът е решен да експлоатира повече електроцентрали, работещи с въглища, до голяма степен поради липсата на време за реализиране на големи инфраструктурни проекти, което може да отнеме години от приемането на проекта до строителството.
Такъв е случаят с Китай, в който 6 от 10-те най-големи генериращи компании в света експлоатират електроцентрали, работещи с въглища. Заедно тези 10 фирми притежават 130 GW генериращи мощности – 10% от общия обем на земното кълбо, показват данните на CoalSwarm.

Подробности на: http://www.vestifinance.ru/articles/92727

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари