ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Подписваме договор с Росатом за консервиране на оборудването за АЕЦ “Белене”

12.10.2017

Компанията-доставчик на оборудването за втората атомна централа трябва да го консервира преди да го достави. Преговорите най-вероятно ще продължат до края на годината.

 

България трябва да подпише нов договор с Русия заради оборудването на АЕЦ „Белене“. Това съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
По думите ѝ, все още не е ясно колко пари ще струва на държавата съхраняването на оборудването за втората атомна централа.
Преговорите с Москва най-вероятно ще продължат до края на годината.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Оборудването е в Русия и предстои да бъде доставена втората част от това оборудване и до края на годината двата реактора ще бъдат тук на наша територия.
Аз се надявам да не ни се наложи да го консервираме за дълго време, но така или иначе трябва да вземем всички необходими мерки и това беше част от разговорите, които водихме.
Все още няма финална оферта, в начален етап са тези преговори, трудно ми е да се ангажирам с определена цена. Самите колеги в момента анализират какво ще е необходимо като дейност, съответно какви ще бъдат разходите и колко ще струва.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна корпорация „Росатом“, които са на посещение у нас.
Петкова обясни, че не се изключва възможността Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 година.
Конкретни преговори по този въпрос обаче не са водени.

България до момента е изхарчила над 3 милиарда лева за доставката на оборудване за АЕЦ „Белене“. Реакторите за двата блока на централата са изработени и платени от страната ни, след като България беше осъдена по арбитражно дело от Русия.
Окончателно оборудването трябва да бъде доставено у нас до края на годината, но също така то трябва да бъде консервирано, за да се запази.

В момента Българската академия на науките изработва доклад , който да покаже доколко изгодно ще бъде на България да изгради втората атомна централи и какви опции има пред страната.
Междинният доклад на учените вече е готов, обяви Петкова.
Тя не пожела да коментира резултати от него, но обяви, че той показва, че след 2032 година ще са необходими допълнителни енергийни мощности на България, но не коментира дали те трябва непременно да са ядрени.

Досега интерес към изграждането на АЕЦ „Белене“ са проявили три компании, една от които – държавната китайска енергийна корпорация.

Източник: http://news.bnt.bg/bg/a/podpisvame-nov-dogovor-s-rusiya-za-aets-belene

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари