ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На Сибирския химкомбинат е доставено уникално оборудване за производство на ядрено гориво

14.10.2017

В „Сибирски химически комбинат“ АД (част от горивната компания на Росатом «ТВЭЛ») „) е доставено уникално оборудване за модула за фабрикация / рефабрикация на Опитния демонстрационен енергиен комплекс (ОДЕК), който се изгражда на промишлената площадка на АО «СХК» в рамките на отрасловия проект «Прорыв».

 

Получената от ООО «НПФ «Сосны» „(Димитровград, Уляновска област) установка за пресоване пури и таблетки, комплектуващи компоненти и технологично оборудване, доставени в склада на АО «СХК» (ЗАТО Северск Томска област).
Монтажът на модула за фабрикация / рефабрикация на ОДЕК се очаква да започне през първото тримесечие на 2018 година.

Оборудването за производство на плътно гориво за реактора на бързи неутрони от ново поколение е създадено в рамките на международното сътрудничество, включващо специалисти от Русия и Франция.
Комплексът за пресоване на пури и таблетки е създаден от ООО «НПФ «Сосны» в сътрудничество с френската фирма CHAMPALLE SAS.

За справка

Държавната корпорация „Росатом“ реализира в горивния дивизион на СХК проекта „Пробив“, насочен към създаване на нова технологична платформа на ядрената отрасъл със затворен ядрено горивен цикъл и решаване на проблемите с отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци.
Затварянето на ядрения горивен цикъл ще гарантира лидерство на руските технологии в световната ядрена енергетика.
Едно от направленията на проекта „пробив“ е изграждането на опитно демонстрационен на енергийния комплекс като част от съоръжението на реакторната установка „Брест-ОД-300″ с пристанционен ядрено-горивен цикъл и комплекс за производство на смесено уран-плутониево (нитридно) гориво за реактори на бързи неутрони.

Източник: https://sdelanounas.ru/blogs/98884/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари