ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


60 години от полета на първия изкуствен спътник на Земята

04.10.2017

Точно преди 60 години, 4′ти октомври 1957 година, в 22 часа и 31 минута всички перипетии и усложнения бяха мигновено забравени.
В командния център се чуха първите сигнали от орбита
„Бип-бип!“.

 

Тогава бях малък, но много ясно си спомням как целият град (Враца) се изсипа спонтанно на площада.
Явно събитието не бе неочаквано за ръководството на държавата, защото по високоговорителите обясняваха точно какво се е случило. Изобщо, хората чуха една непринудена лекция.

Когато се очакваше спътникът да премине над България, коментаторът обясняваше по каква траектория (привързана към местния релеф) да го очакваме.
По време на преминаването му по радиоуредбата на площада се чуваха сигналите, излъчвани от борда му.

Спомените ми са избледнели, но предпочитам да споделя личните си чувства, вместо да ви преразказвам сегашните коментари или да преписвам от Уикипедията.
Спътникът изглеждаше на фона на звездното небе (добре, че нямаше облаци) като ярка бяла точка, която прелиташе за по-малко от минута през около стотина минути.

Хората бяха толкова въодушевени, че стояха в напрегнато очакване на следващата обиколка, въпреки обяснението, че това явление може да наблюдават и от вкъщи.

И още нещо интересно. Много дни наред, на свечеряване, най-запалените (предимно ученици) се събираха на площада да видят спътника и да обменят информация от първите си истински уроци по астрономия.

Уникални снимки от това време може да видите на: https://ria.ru/science/20171004/1506109423.html

Tags:

One Response to 60 години от полета на първия изкуствен спътник на Земята

  1. Красимир Христов on 05.10.2017 at 18:17

    С това започна космическата ера на човечеството.
    За информация на любопитните – спътникът не просъществува много години. Губейки постепенно височина навлезе в по-плътните слоеве на атмосферата и изгоря.
    През следваща 1958 година американците изстреляха на по-висока орбита своя първи сателит Авангард-1. Той още продължава да се върти около Земята и е обявен за първия в историята на усвояването на космоса „космически боклук“.
    Мисля, че ще ви бъде интересно да се запознаете с началния период на натрупване на космическите боклуци от статията: The oldest piece of space junk is the Vanguard One satellite, dating back to 1958 http://www.spacewastesolutions.com/oldest-piece-space-junk-vanguard-one-satellite-dating-back-1958/

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари