ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Козлодуй” – пети енергоблок – мощностен ефект

16.04.2012

В момента, съгласно наложилата се практика при експлоатацията на АЕЦ с реактори ВВЕР, реакторната установка на пети блок трябва да работи на МОЩНОСТЕН ЕФЕКТ НА РЕАКТИВНОСТТА (МЕР).

 

 

Ще се опитам да обясня на любознателните читатели, които не са специалисти по физика на реакторите ВВЕР, този режим на работа на РУ. Специалистите да ме извинят за опростяването на материята.

 На тези от “зелените”, които ме засипват с коментарии, целящи всяване на паника и отказ от ядрената енергетика, ще кажа предварително, че тука няма да намерят нищо сензационно или опасно. Това е един щатен и, може би, най-безопасен режим на работа на РУ на мощност.

 

Причини за използването на МЕР

 Мощностният ефект на радиоактивността при реакторите ВВЕР се използва за увеличаване на интервалите между презареждане на касетите с ядрено гориво, като се осигурява допълнително производство на електроенергия на изключително ниска себестойност по отношение на горивото (особено в началния период).

Преди частичното презареждане (по време на ПГР) реакторът преминава за известно време в режим на саморегулиране. Мощността на реактора бавно се понижава, вследствие на което се освобождава реактивност. Точно тя се използва за компенсиране на допълнителното изгаряне на горивото.

 

Същност

 При достигане на средната проектна дълбочина на изгаряне и изчерпване на оперативния запас от реактивност в активната зона (АЗ), обикновено реакторът се спира за следващата презарядка. 

Обаче на практика в енергоблоковете с корпусни реактори ВВЕР, където презареждането с ядрено гориво става само при спрян, разхладен и отворен реактор експлоатацията продължава продължава при намаляваща топлинна мощност за сметка на мощностния (и често съвместно с него температурен) ефект на рактивността.

 Този режим на работа на реактора някой специалисти наричат “инерция на реактивността” и може да продължи до 20 денонощия. 

 

Регулиране на реактивността

 Регулирането на реактивността (косвено на мощността) на реактора се извършва по два начина:

-         Течно регулиране – базово

В топлоносителя се вкарва борана киселина H3BO3 , съдържаща ядра на B10 – поглъщащи неутрони. Чрез изменение на концентрацията на борна киселина в топлоносителя, се изменя и реактивността в АЗ. В началния период на работа на реактора, след презарядката, концентрацията на киселината е максимална. В процеса на изгаряне на горивото концентрацията се намалява.

- Органи за оперативно регулиране

В органите за регулиране на системите за управление и защита (ОР СУЗ) се използват твърди подвижни погълтители (борни пръти).

 

Най-важното

 Влизането на реактора в режим на мощностен ефект на радиоактивността се характеризира, основно, с нулева концентрация на борна киселина в топлоносителя и извеждане на ОР над активната зона на реактора. 

 При сработване на аварийната защита, повторно излизане на мощност е невъзможно. Реакторната установка се разхлажда и се преминава към изпълнение на програмата за ПГР.

 

                                            Красимир Христов – AtomInfo.Bg

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари