ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЮАР – Nesca възстановява производството на сферично ядрено гориво за PBMR

01.10.2017

Заради големия интерес от страна на САЩ и запитвания от Русия и Индонезия, президентът на Южноафриканската корпорация за ядрена енергия Nesca заяви, че компанията работи за рестартиране на производството на гориво за модулния си реактор PBMR през следващата година.
Реакторът работи с графитено гориво, разположено в сфери с големината на топки за билярд.

 

На брифинг изпълнителният директор на Nesca Фумзиле Тшелане (Phumzile Tshelane) каза, че подготовката на лабораториите за рестартиране на производството ще струва близо 3,4 милиона долара и ще приключи през 2018 година.

Преди проектът е разработван като местна програма, но сега ще бъде обърнат и към експортния пазар. „Имаме запитвания от САЩ, Индонезия и Русия“, каза Тшелане.

До втората половина на 2018 година Necsa очаква потвърждение за поръчка на гориво PBMR, което ще бъде и старт за комерсиално производство.

Подробности на: http://nuclearstreet.com/nuclear_power_industry_news/b/nuclear_power_news/archive/2017/09/25/nesca-to-restart-pebble-bed-reactor-fuel-production-092501#.Wcv537jxPCM

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

В еуфорията около получаване на лицензията за експлоатация на пети енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” (http://atominfo.bg/?p=60375 ) съвсем незаслужено бе отминат един важен факт –...

Още »

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари