ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Запорожската АЕЦ планира да построи временно хранилище за РАО

11.08.2017

В Запорожската АЕЦ е планирано ново строителство – временно хранилище от лек тип за кондиционирани радиоактивни отпадъци (РАО) в стоманобетонни контейнери.
По този въпрос, ние проведе публично обсъждане с участието на специалисти от централата, и всички онези, които ще бъдат включени в процеса на изграждане на обекта.

Въпросите, свързани с утилизацията на радиоактивни отпадъци, възникват във всички страни – производители на електроенергия от атомни електроцентрали.
Украйна не е изключение, а днес изграждането на съоръжение за временно съхраняване е неразделна част от модернизираната система за управление на РАО в ЗАЕЦ.

При обсъждането представителите на обществеността бяха информирани подробно за основанията, условията за експлоатация и мерките за защита на бъдещото съоръжение.

Основният елемент осигуряващ безопасността на радиоактивните отпадъци е универсалният защитен бетонен контейнер.
Той е проектиран и произведен в съответствие с изискванията на радиационна и ядрената безопасност. Отнася се към системите, важни за безопасността, което налага допълнителни изисквания при производство, контрола на качеството и надеждността.

Планираните дейности ще осигурят контролирано съхранение на радиоактивните отпадъци с ниска и средна активност в условия, които предотвратяват излагането им на природни фактори и осигуряват радиационната защита на околната среда.
Предвидената система от стационарни предпазни бариери осигурява защитата от въздействието на йонизиращи лъчения върху населението, персонала и околната среда.
Според резултатите от изчисленията, изграждането и експлоатацията на временното хранилище не се отразява на околната среда.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-162131?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

Tags: ,

One Response to Украйна – Запорожската АЕЦ планира да построи временно хранилище за РАО

  1. Красимир Христов on 12.08.2017 at 17:38

    Излезе в мрежата последният обзор на информационната агенция REGNUM посветен на украинската енергетика. Заглавието е многозначително: „Авантюра года — достройка энергоблоков АЭС Украины «под Европу»: обзор“. Материалът е доста обемен, но няма да съжалявате за отделеното време. https://regnum.ru/news/economy/2309541.html

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари