ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На строящия се блок №1 на Ленинградската АЕЦ са монтирани приводите на системата за управление и защита на реактора (СУЗ)

11.08.2017

„Предварителното сглобяване на приводите СУЗ се извършва в рамките на работата по сглобяването на горния блок на реактора ВВЕР-1200 на първи блок на изграждащата се Ленинградската АЕЦ“, – каза ръководителят на централизирания ремонт на ЛАЕЦ Владимир Щацкий.

 

На първи енергоблок на строящата се ЛАЕЦ са завършени дейностите по монтажа на приводите на системата за управление и защита (СУЗ) на реактора ВВЭР-1200.

Специалистите от монтажната организация на генералния изпълнител приключиха монтажа на 115 комплекта приводи СУЗ със стъпкови електромагнити ШЭМ-3 – състоящи се от блок с електромагнити, блок за преместване, щанги, стъпков датчик за положението и защитна тръба (чохъл). Пълният монтаж на приводите се извършва директно върху горния блок на реактора.

„Завършването на сглобяването на стъпковите електромагнитни приводи ще ни позволи да започнем проверка на усилията за преместване на поглъщащите пръчки (кластери), а след това да започнем монтажа на стъпковите датчици за положението, които също са елементи от привода СУЗ ШЭМ-3, и служат за контрол на положението на поглъщащите пръти на системата за управление и защита на реактора (СУЗ).
Това е огромно количество работа, която трябва да се извърши преди горещата обкатка на оборудването“- каза ръководителят на цеха за централизиран ремонт на Ленинградската АЕЦ Владимир Щацкий.

СУЗ – една от сложните и многофункционални технологичи системи на блока е предназначена за защита и управление на мощността на реактора във всички режими на работа.
Системата се състои от задвижващите механизми (приводи), органи за регулиране (ОР), блок със защитни тръби (БЗТ) и касети с топлоотделящи сборки (горивни касети), с разположени в тях направляващи канали за поглъщащите борни пръти (кластери).

Още подробности за последващите дейности и за работата на приводите СУЗ прочетете на:
http://www.energyland.info/analitic-show-162129?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари