ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Руските машиностроители чакат пари за „Белене“

11.04.2012

Доставчиците на оборудване за АЕЦ „Белене“, от строителството на която се отказа България, започнаха да пресмятат своите загуби, пише „Комерсант“.

Според оценките на „Газпромбанк“, за групата „Обединени машиностроителни заводи“ /ОМЗ/ те могат да надхвърлят 2 милиарда рубли. Поръчки на оборудване имат също така „Силови машини“ и „ЗиО-Подолск“. За момента от София са обещали да купят само един реактор. Ако България не плати останалите поръчки, на „Росатом“ ще му се наложи да прехвърля оборудване в други АЕЦ.

Вероятните загуби на контролираната от „Газпромбанк“ група ОМЗ от потенциалното разтрогване на договорите за доставка на оборудване за българската АЕЦ „Белене“ се оценяват на 2,152 милиарда рубли, се казва в отчета на банката по МСФО /руски счетоводен стандарт/ за 2011 г. „Газпромбанк“ отбелязва, че ОМЗ има редица договори с „руския главен изпълнител, отговорен за строителството на АЕЦ в Източна Европа“. Става дума за влизащия в „Росатом“ „Атомстройекспорт“ /АСЕ/. „В договора са предвидени условия, позволяващи на главния изпълнител при определени обстоятелства да развали договора с групата ОМЗ“, се отбелязва в отчета на банката.

Договорът за строителството на АЕЦ „Белене“ беше подписан между АСЕ и НЕК през 2008 г. Но българското правителството отлагаше началото на проекта, а през март 2012 г. реши да се откаже от него. Към тази дата АСЕ беше поръчал вече оборудването с дълъг цикъл на производство. Окончателните сметки между страните трябва да бъдат направени, след като съвместната работна група определи обема на разходите на НЕК и АСЕ. В края на март, източници, близки до преговорите, оценяваха общия обем на руските финансови претенции към българската страна на „минимум 1 милиард евро“.

От „Росатом“ обясниха за „Комерсант“, че освен ОМЗ основен подизпълнител на АСЕ по „Белене“ а „ЗиО-Подолск“ /контролиран от „Атоменергомаш“, обединяващ машиностроителните активи на държавната корпорация/, произвеждащ парогенератори; „Силови машини“ на Алексей Мордашов /произвежда турбини/ и Carsib – консорциум между „Арева“ и „Сименс“, на който бяха поръчани системите за контрол и управление.

От ОМЗ оценяват като „много висока“ вероятността за обезщетение за всички понесени по договора разходи. По данни на източниците на „Комерсант“, голяма част от оборудването, което е произвела ОМЗ за „Белене“, е „готова на практика“. От „Атоменергомаш“ уточниха, че поръчката за „Белене“ е включвала осем парогенератора, два от които вече са готови, още два се намират в стадий на финално комплектуване. От холдинга не уточниха цената на поръчката, но отбелязаха, че „компанията възнамерява да изпълни договора за производство на оборудването до край и за момента не е изчислявала загубите“. „Силови машини“ се намират „в процес на преговори с АСЕ за изчисляване на компенсацията“. Източник от пазара смята, че производството на оборудване за „Белене“ даже не е достигнало до стадий производство на основни възли.

Но едва ли машиностроителите са заплашени от реални загуби. „Росатом“ възнамерява да изпълни ангажиментите си пред българската страна и да достави поръчаното оборудване в пълен обем“, заяви представител на държавната корпорация. Според него, ако България не плати оборудването, ще се обсъжда въпроса за неговото използване в други проекти.

Схемата с прехвърлянето на оборудване от един проект за друг е използвана от „Росатом“ и по-рано. Например, на четвърти блок на Калининската АЕЦ е инсталирано оборудване, изработено още за първия проект АЕЦ „Белене“ /спрян през 1990/.

Корпусите на реакторите, които трябваше да изработи ОМЗ, се оценяват на около 30 милиона долара всеки, отбелязва източникът на „Комерсант“, близък до държавната корпорация. Единият е готов, него българското правителство възнамерява да изплати и вероятно да инсталира на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. По данни на „Комерсант“, вече е платена две трети от цената на този корпус.

Съдбата на поръчката на корпуса за втория блок за момента не е ясна: в „Белене“ се използваше проект АЕЦ-92, докато за новите атомни централи „Росатом“ планира или проекта АЕЦ-2006, или перспективния проект ВВЕР-ТОИ. По проекта АЕЦ-92 възнамеряваха да строят АЕЦ „Аккую“ в Турция, но в крайна сметка за основа беше приет проекта АЕЦ-2006 г. Източникът на „Комерсант“, близък до „Росатом“, уточнява, че АЕЦ-92 може да бъде реализиран при строителството на трети енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ в Индия.

АЕЦ-92 все още е много търсен по света, защото притежава референтност /т.е. съществуват работещи АЕЦ, построени по този проект/, заяви директорът на независимото издание „АтомИнфо.ру“ Александър Уваров. Експертът отбелязва, че проекта също е представен от „Росатом“ на търга за първата АЕЦ в Йордания /още няма резултат/. Освен това, по него ще се строят трети и четвърти блокове на Ростовската АЕЦ. /БГНЕС

Статия: „Машиностроители ждут денег за „Белене“ – Москва и София поделят оборудование для АЭС“

Автор: Наталья Скорлыгина, Владимир Дзагуто, Егор Попов

Вестник: Комерсант

Брой: 11.04.2012 г.

Москва / Русия

Източник: http://news.bgnes.com/view/998302

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари