ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Учените съаздадоха фотогалванични клетки, които могат ефективно да поглъщат енергията на почти целия спектър на слънчевата светлина

12.08.2017

Учените от Школата за технически и приложни науки (School of Engineering and Applied Science, SEAS) към университета Джордж Вашингтон са разработили и произвели опитни образци на новите фотогалванични клетки за слънчеви батерии.

 

Структурата на тези клетки представлява комбинация от няколко разнотипни структури, което им дава възможност ефективно да поглъщата и преобразуват в електричество енергията на целия спектър на слънчевата светлина.
Засега ефективността на опитните образци е достигнала 44,5%, което ще позволи на тяхна база да се изработят най-ефективните слънчеви батерии в света.

Подходът, използван от изследователите при създаването на новия тип клетки, значително се различава от изпозваната досега технология.
При тях се използва така нареченият фотогалваничен концентратор (concentrator photovoltaic, CPV), в който се използват микролещи, които да фокусират цялата слънчева светлина на повърхността на миниатюрните фотогалванични елементи.
Стойността на такива елементи с площ само 1 mm2, е възможно при серийно производство да се окаже даже по-ниска от тази на силициевите елементи с голяма площ.

Още много важни подробности ще намерите на: http://www.dailytechinfo.org/energy/9427-uchenye-sozdali-fotogalvanicheskie-yacheyki-effektivno-pogloschayuschie-energiyu-pochti-vsego-spektra-solnechnogo-sveta.html

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

AP-1000 – за АЕЦ “Sanmen”, Toshiba и Westinghouse 2017 година е решаваща

 Корпорацията „Toshiba“ се оказа в сложно положение поради закупуването на компанията „Westinghouse“, се казва в статията, публикувана  в „Wall Street Journal“. Витрината на проблемите...

Още »

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари