ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Дипломати от над 40 държави посетиха Ленинградската АЕЦ

19.07.2017

Голяма делегация от 42 постоянни представители на различни страни при международните организации във Виена посетиха Санкт Петербург, за да се запознаят с модерните руски технологии в областта на ядрената енергетика.

Посланиците посетиха ООО „Балтийски завод – Съдостроене“, където разгледаха плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов“ (предназначена за осигуряване на електроенергия за порт Певек и предприятия в Чукотка) и изграждащия се ядрен ледоразбивач от ново поколение.

 

Те посетиха и действащата Ленинградска АЕЦ, и строящата се Ленинградска АЕЦ – 2 (в град Соснови Бор), където „Росатом“ планира физическото стартиране на втория в света енергоблок от поколение „3 плюс“ с ВВЕР-1200, отговарящ на всички „постфукушимски“ изисквания за безопасност и най-високите стандарти на МААЕ.

Събитието бе организирано по покана на Русия като водещ участник от МААЕ и член на Съвета на управляващите на МААЕ. От 2013 г. това е петата визита по линията на постоянното представителство на Русия при МААЕ с рекорден брой участници. В състава на делегацията влизаха дипломати и ядрени експерти от Австрия, Бразилия, Унгария, Йордания, Китай, Панама, Перу, Сингапур, Судан, Тайланд, Швейцария, ЮАР и други страни.

„Най-важният въпрос, който възникна по време на посещението е връзката на ядрената енергетика с екологията. Централата е разположена в едно от най-чистите места на Ленинградска област и нагледно демонстрира, че атомната енергетика е „зелена“. В АЕЦ нашите гости получиха задълбочени отговори на всички въпроси, касаещи безопасността и се увериха, че руските централи са най-безопасните в света“, отбеляза Владимир Воронков, постоянен представител на Русия при международните организации във Виена.

„Бих искала да благодаря на „Росатом“ за това пътуване и прекрасния опит, който получихме по време на тура в Ленинградската АЕЦ. На място разбрахме какви инвестиции се влагат за надеждност. На основата на това, което видяхме, мога да кажа, че ядрената централа демонстрира високо ниво на безопасност и това е много важно. Бих искала да отбележа още един момент – усилията по информиране на населението, обществото, заинтересованите страни. Смятам, че е много важно, че „Росатом“ е избрал такава стратегия дейността на корпорацията да бъде понятна за местното население, за всички, които живеят около АЕЦ“, заяви Паулина Мария Франчески Наваро, посланик на Панама при международните организации във Виена.

Още подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2017/07/17/77708

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари