ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Силен интерес към АЕЦ “Козлодуй” в Деня на отворени врати

01.07.2017

В съботния 1 юли 465 души се запознаха с работата на АЕЦ “Козлодуй” – най-големият производител на електрическа енергия в България, който осигурява повече от една трета от националното електропроизводство.

Посетители от различни селища на страната, сред които Пловдив, Търговище, Русе, Добрич, Сливен, Димитровград, Дупница, Първомай, Пазарджик, Троян, Павликени, Кюстендил, София, Враца, Монтана, Видин, Плевен и Ловеч се включиха в организираната специална програма.
Интерес към Деня на отворени врати проявиха и граждани на Бразилия, Германия, Канада, Франция и САЩ.

Най-малките гости бяха шестмесечните Дияна Маринова  от Козлодуй и Леон Хенрик  от Германия, а доайен сред всички се оказа Недко Недков  – на 84 години, от плевенското село Телиш.

Посетителите разгледаха командните и машинните зали на 1000-мегаватовите пети и шести блок, водени от експерти от АЕЦ “Козлодуй”, които им разясниха как се осъществява производствения процес във високотехнологичното предприятие и безопасната експлоатация на ядрените мощности.

 

В Информационния център през целия ден бяха прожектирани документални филми за създаването и развитието на първата на Балканите атомна централа. Деца и възрастни бяха привлечени от мултимедийните интерактивни дисплеи с богата информация – история и технология на ядреното електропроизводство, виртуална разходка в обекти на площадката на АЕЦ, образователна игра за най-малките и други. На вниманието на посетителите бяха предоставени и различни печатни издания за атомната енергетика и АЕЦ “Козлодуй”.

 

В Деня на отворени врати експертите по радиоекологичен мониторинг осъществиха измервания в реално време на гама-фона и различни параметри на околната среда с мобилната лаборатория на АЕЦ, а огнеборците от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” – АЕЦ “Козлодуй” демонстрираха отличната си професионална подготовка.

По време на инициативата бе потвърдена тенденцията за голям интерес към атомната централа – от 2007 г. досега само в Дните на отворени врати над 16 000 души от страната и чужбина са разгледали АЕЦ “Козлодуй”.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари