ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белият дом търси начин да избегне попадането на “Westinghouse” в китайски или руски ръце

01.07.2017

Американските власти са готови да разгледат въпроса за оказване на държавна помощ на Westinghouse, така че сблъскалият се с финансови проблеми производител на ядрени технологии да не попадне в ръцете на чуждестранни играчи – компании от Русия или Китай, пише Financial Times позовавайки се на високопоставен чиновник от Белия дом.

 

Westinghouse Electric Company, контролирана от японската Toshiba, на 29 март подаде заявление за банкрут.
Проблемите и възникнаха на фона на големите преразходи при изграждане на двете АЕЦ с реактори AP-1000 в Джорджия и Южна Каролина.
В края на 2016 година задълженията на Westinghouse бяха $9,8 милиарда, по данни на Toshiba.

Чиновниците се опитват да намерят купувач за Westinghouse, гарантирайки по този начин, че компанията “няма да попадне в ръцете на китайците или руснаците“, пише FT.
Същевременно Белият дом разбира, че е възможно да се наложи оказване на финансова помощ на Westinghouse.

“Винаги има такава възможност. В Белия дом се провеждат дискусии за Westinghouse, за бъдещето на ядрената енергетика, за съхраняване в САЩ на повече от един производител на ядрено оборудване (наред с консорциума GE/Hitachi)”, цитира вестникът неназован чиновник.

Много подробности на: https://www.ft.com/content/f1937a88-5c0f-11e7-9bc8-8055f264aa8b?mhq5j=e1

Tags: , ,

One Response to Белият дом търси начин да избегне попадането на “Westinghouse” в китайски или руски ръце

  1. TSO on 01.07.2017 at 0:59

    Белият дом вече е определил в чии ръце ще попадне Westinghouse. Идеята се върти в професионалните кръгове от близо година, като за Русия тя е съвсем приемлива.Сега оформят общественото мнение чрез назоваване на „враговете на демокрацията“. Следваща стъпка е да дефинират бъдещите съюзници, които ще са с ресурс да поддържат демокрацията по света.

    Русия се сближава с Франция в ядрения сектор. Действията удовлетворяват всички заинтересовани страни и финансови кръгове.

    FT знаят всичко това.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари