ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Експертна група на ЕК ще даде независима оценка на резултатите от стрес-тестовете на Беларуската АЕЦ

31.05.2017

  Експертна група на Европейската комисия ще даде независима оценка на резултатите от стрес-тестовете на БелАЕЦ, съобщи заместник-министърът на енергетиката Михаил Михадюк, в отговор на въпросите на чуждестранните дипломати при посещението им на площадката на централата.

“Стрестес-товете при нас са направени, и са изпълнени в съответствие със заданието, което отчита и изискванията на европейското законодателство.
Нашият регулатор (Госатомнадзор) сега подготвя националния доклад по резултатите от извършените стрес-тестове.
Този доклад ще бъде предаден на ЕК, с която ние проведохме консултации относно извършване на независима оценка.Официалното писмо до ЕК за извършване на такава независима оценка е вече изпратено”, поясни заместник- министърът.

Михаил Михадюк съобщи, че ЕК ще формира експертна група, която ще извърши независима оценка на стрес-тестовете.

Какво представляват стрес-тестовете

Стрес-тестовете на Беларуската АЕЦ са проведени през 2016 година по европейска методика, като се отчитат препоръките в разработените от ЕК и ENSREG (Група на европейските регулатори по ядрена безопасност) спецификации.
При стрес-тестовете се извършва проверка на екстремални въздействия и адаптацията на АЕЦ в случай на извънредни ситуации.

По време на стрес-тестовете се извършват дейности по оценка на безопасността на АЕЦ при възникване екстремални външни въздействия, прогнозират се последствията от такива природни фактори, като съчетание на наводнения, екстремални природни фактори и външни въздействия, последствията от загуба на функциите за безопасност, предизвикани от загуба на електрозахранването на АЕЦ.

Подробности за посещението на дипломатите

Около 25 акредитирани в Беларус дипломати посетиха площадката на строителството на БелАЕЦ. Сред тях бяха ръководители на дипломатическите мисии и временно управляващи.
В частност, с хода на строителството се запознаха посланиците на Русия, ОАЕ, Палестина, Великобритания, Турция, ФРГ, Украйна, Сърбия, Румъния и Туркмения.
Също в Островец пристигнаха дипломати от такива страни, като Словакия,Чехия, Полша, Япония, Унгария, САЩ и Холандия.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2017/05/29/76239

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари