ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Линейни ускорители за лъчетерапия

28.09.2011

Както вече съобщи AtomInfo.Bg, Сименс се отказва от работата си по производството на оборудване и съоръжаване на атомни електроцентрали с изключение на производството на турбини, приложими и за АЕЦ. Разбира се, започнатите проекти ще бъдат завършени.

 

Като най-изявена фирма в областта на ядрената медицина, тя ще се стреми да запази лидерското си място. Възможно е коопериране с руски и други фирми с традиции в ядрената наука и технологии.

 

Следва кратко описание на една от иновационните разработки на Siemens в това направление и опит за анализ на състоянието в България.

 

 

 

 

Сектор „Здравеопазване“ на Siemens представи своите иновативни решения за лъчева терапия на тазгодишната конференция на Европейското дружество по терапевтична радиология и онкология (ESTRO) в Лондон.

 

За своя линеен ускорител Artiste, сектор „Здравеопазване“ на Siemens разработи новата функция Multiple-X, с която може значително да се ускори стереотактичната лъчетерапия. Стереотаксията е много прецизна лъчетерапия, в която туморът се облъчва с много високи дози в една или повече сесии на облъчване (т. нар. фракции). В момента, пациентите, подложени на стереотактична радиация, прекарват до 60 минути на масата за лечението. Обичайната доза на облъчване, която се измерва в мониторни единици (MU), е между 50 и 500 в минута. Функцията Multiple-X на линейния ускорител Artiste позволява доза до 2000 MU в минута. Значително по-високата доза увеличава ефективността на облъчването и може да съкрати времето на лечение с до 80 процента.

 

За лъчевата терапия е необходим различен интензитет на енергията в зависимост от местоположението и вида на тумора. Multiple-X предлага четири различни видове облъчване – 7 MV (мегаволта), 11 MV, 15 MV и 17 MV. Те могат да бъдат комбинирани с един плосък лъч. Това дава възможност за допълнителни възможности за облъчване, като модулирано по интензитет лъчелечение (IMRT), триизмерна конформална лъчетерапия (CRT) и стереотактична лъчева терапия.

 

Линейният ускорител Artiste предлага широк набор от софтуерни и хардуерни инструменти за бърза и точна конвенционална лъчетерапия, а именно IGRT, ART (адаптивна лъчетерапия), IMRT и SRT (стереотаксия). Интелигентният софтуер In-Line kView Imaging, разработен от компанията, гарантира, че планирането на радиотерапии, прегледът на плана за лечение, необходимото повторно планиране и лъчевата терапия се извършват с по-голяма ефективност и прецизност. Постигнатото качество на образа е сравнимо с това на рентгенови снимки, но изисква по-малка доза на облъчване от процеса на образна диагностика, който се използва при лъчевата терапия. In-Line kView позволява избор на качеството на образа в зависимост от дозата, като по този начин спомага за управлението на дози на облъчване за пациента.

 

160 компютърно-контролирани волфрамови листа непрекъснато адаптират облъчването към контурите на тумора. Многолистният колиматор 160 MLC, стандартен компонент на Artiste, съчетава бързото движение на листата от 4 см/сек с висока резолюция и ниски емисии на радиация. Високата точност на позициониране на листата и рязкото намаляване на дозата в полусянката позволява лъчева терапия с висока точност, като същевременно защитава здравите околни тъкани.

Оригинала ще намерите на: http://www.siemens.com/press/en/pressrelease/?press=/en/pressrelease/2011/imaging_therapy/him201105028.htm

 

Къде сме ние?

 

 

 

 

Линейни ускорители (ЛУ) работят в 4 държавни болници. Единствената известна към момента частна инвестиция е в МБАЛ „Токуда Болница София”.

 

Последния линеен ускорител, за който се съобщава беше открит от премиера Бойко Борисов в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна“ в София, известна още като ИСУЛ на 11.11.2010 година. Апаратурата е част от новия лъчетерапевтичен комплекс на болницата, който е най-модерният от този вид в Източна Европа.

 

В интервю за БНТ Проф. Татяна Хаджиева – началник на клиниката по лъчелечение в ИСУЛ казва “Освен триизмерния образ на тумора и тъканите около него, компютър задава начина на облъчване, вида лечение, поносимите дози …”

 

С модерните линейни ускорители ще могат да се лекуват множество злокачествени новообразувания, които се лекуваха до сега в чужбина с така наречените гама нож и кибер нож, за които в бъдеще сайта ще публикува отделна статия. 

 

Основното предимство на новите поколения ЛУ е възможността за максимално точно насочване на лъчите към болните тъкани и минимално увреждане на здравите.

 

 Според министър д-р Стефан Константинов с пари от ЕС количеството на линейните ускорители в България ще се увеличи до 16, като необходимото технологично време за строителството на бункерите, монтирането на апаратите и въвеждането им в експлоатация е около 2 години.

 

По принцип бункерите се изграждат на дълбочина около 20 метра под земята. Стените им са дебели 150см. и имат специална оловна зашита, която предпазва останалите пациенти и персонала. Цялата постройка е с площ над 500м2 , включително с чакалня, съблекалня, процедурни кабинети и сервизни помещения.


Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари