ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Китай заработи най-голямата в света плаваща слънчева електроцентрала

25.05.2017

Китай в продължение на много години, развиваше интензивно производство, за да се осигури лидерската си позиция и да изпревари останалата част от света, по обема на произвежданата продукция.
В резултат на това страната започна да се задавя от смога на гигантски фабрики
, заводи и въглищни ТЕЦ.
Наложително бе да се направи нещо, така че ръководството на страната е решило да се насочи спешно към алтернативни енергийни източници.
Преди няколко дни, китайските власти обявиха, че най-голямата плаваща слънчева електроцентрала в света най-накрая е въведена в експлоатация и е свързана с местната електрическа мрежа.

 

Намиращата се в близост до град Huainan в провинция Анхуей нова плаваща електроцентрала е с мощност 40 MW и е разработена от инженерите на Sungrow Power Supply Co.
Особено иронично в цялата тази история е, че централата е била построена в района на залятата въглищната мина, която някога е доставяла да изкопаеми горива, замърсяващи атмосферата.
През миналата година, на вода бе спусната слънчева електроцентрала 20 MW, но Китай планира активно да увеличи количеството на подобни конструкции през следващите години.

Предимства на плаващите слънчеви ЕЦ

Плаващите слънчеви електроцентрали стават все по-популярни заради техния уникален дизайн и липсата на необходимост да се отчуждава земята, за да ги инсталират.
Наред с другото, тези централи забавят изпарението на водата, което учените смятат,че е плюс за околната среда. Ниската температура в близост до повърхността на морето или океана спомага за ефективно охлаждане на фото-волтаичните панели и намалява риска от излизането им от строя.
До 2020 г. Китай планира да увеличи количеството на енергията, добивана от слънчевите електроцентрали до 20% от общото потребление.

Източник: http://www.nanonewsnet.ru/news/2017/v-kitae-zarabotala-krupneishaya-v-mire-plavuchaya-solnechnaya-elektrostantsiya

Tags: ,

One Response to В Китай заработи най-голямата в света плаваща слънчева електроцентрала

  1. 123 on 25.05.2017 at 6:36

    А какво мислят морските обитатели по въпроса? Особено морските бозайници, които от време на време трябва да се покажат на повърнхостта на водата за да дишат? Едва ли ще са особенно щастливи, като разберат че двуногите са напъплили и в тяхната територия…

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари