ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Народът на Швейцария предпочете слънцето и вятъра пред мирния атом

21.05.2017

Предистория на проблема

Днешният референдум е вече второто национално гласуване в Швейцария на тема за бъдещето на националната енергийна стратегия.
През ноември 2016 година вече се произнесоха по въпроса, заслужава ли си незабавно да се спрат всичките пет ядрени енергоблока.

 

 

 

Тогава отговорът им бе еднозначен: не, блоковете трябва да работят още, във всички случаи след 2029 година.

 

Какво каза народът днес?

Днес народът, с около 58,2% от гласовете, одобри правителствената “Енергийна стратегия – 2050”, която изглежда даже доста по-сдържана: АЕЦ трябва да работят до тогава, докато може да се гарантира 100% им безопасност.
Но нови АЕЦ – няма повече да се строят.

 

Какво следва?

Федералната власт в Швейцария има намерение да преустрои целия енергиен отрасъл на страната на базата на екологията и на новите иновационни технологии.
Точно този принцип е заложен в центъра на “Енергийната стратегия – 2050”, която ще се реализира в режим на постоянен мониторинг на няколко етапа.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари