ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Днес в Швейцария определят своето енергийно бъдеще

21.05.2017

На 21 май гражданите на Швейцария трябва да покажат своята позиция по одобрената от парламента енергийна реформа – “Енергийна стратегия – 2050”.

 

Стратегията предлага страната да се откаже от изграждането на нови атомни електроцентрали и да се намали използването на традиционните източници за електроенергия, като например природен газ и въглища.

Централната точка на реформите в енергетиката е постепенното закриване през следващите няколко десетилетия на всичките пет ядрени енергоблока, които произвеждат една трета от консумираната електроенергия. Затова предлагат преминаване към екологични и ВЕИ.

“Стратегията” предложена на референдума означава прилагането на пакет от мерки, в резултат на които за периода до 2035 година средният разход на енергия в страната по отношение на глава от населението ще намалее с 43% в сравнение с 2000 година.

Очаква се дефицитът да бъде компенсиран за сметка на развитието на енергийните технологии, базирани на възобновяеми източници и екологично неутрални източници. Ударението също е на модернизацията на швейцарските водноелектрически централи.

Противниците на реформите в енергетиката смятат, че това ще доведе до по-високи цени на електроенергията и по-голяма зависимост от Швейцария на енергийните доставки от чужбина.

Според последните проучвания на общественото мнение, броят на привържениците на новата енергийна политика леко превишава броя на опонентите.

Подробности с много илюстрации на:Swissinfo

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари