ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна обещава да изтегли високорадиоактивните си отпадъци от Русия

16.05.2017

Тези материали са се образували вследствие на преработката на горивните сборки (касети) с ОЯГ от украинските АЕЦ.

 

Украинското правителство е обещало да ускори работата по съоръжаването на хранилището за РАО, за да изпълни задълженията си към Русия и да прибере своите високорадиоактивни материали.
За това в своята страница на “Фейсбук” пише министърът на екологията и природните ресурси Остап Семерак.

 - Ние сме задължени да приберем от Русия отработените радиоактивни материали. Те са останали след преработката на ОЯГ и съхраняването им в продължение на 20 години в Челябинск.

Той добави също, че на заседание на министерския съвет са били приети мерки, които усъвършенстват финансовия механизъм за управление на РАО и ще позволят да се започне изграждането на хранилища.

По-рано се появи информация, че Украйна планира до 2018 година да изгради хранилище за остъклени РАО, генерирани при преработката на горивните касети от украинските АЕЦ на територията на РФ.

Още от 2013 година Украйна бе длъжна да започне да изтегля от РФ първите тонове остъклени свои високоактивни РАО, но необходимото за целта хранилище и досега не е изградено.

Ежегодно Украйна плащана РФ за услугите по съхраняване и преработка на облъчените горивни сборки (ОЯГ) около 200 милиона долара.

Източник: https://life.ru/t/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/1006937/ukraina_poobieshchala_vyviezti_svoi_radioaktivnyie_otkhody_iz_rossii

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари