ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Борисов много внимателно обмислил решението за „Белене“, научихме от Уорлик

04.04.2012

Проектът „Белене“ бе проблематичен от гледна точка на финансирането и затова бе прекратен. Това мнение изрази посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик в сутрешния блок на БНТ.

Посланикът подчерта, че решението било взето след внимателно обмисляне от премиера Борисов.

Той тактично премина през въпроса дали САЩ „имат пръст“ в това решение и след него резултатът у нас не е ли 1:0 за Вашингтон срещу Москва. По думите му САЩ не са влияли върху премиера Борисов, тъй като – повтори Уорлик – Борисов бил взел решението след много внимателно обмисляне.

Относно резултата пък посланикът бе дипломатичен – че е важен интересът на България, а не на САЩ или Русия.

Макар, че водещата се стремеше темата за „Белене“ да е акцент, Уорлик говореше предимно за енергийни източници, като над 20 пъти употреби термина „диверсификация“, подчертавайки непрекъснато, че България трябва да става все по-независима по отношение на газовите и петролни доставки.

От думите на посланика стана ясно също така, че дебатите за шистовия газ в най-скоро време ще бъдат възобновени. Припомняме, сега действа мораториум върху проучването и добива, който обаче във всеки един момент може да бъде прекратен.

Негово Превъзходителство отчете правото на хората да се притесняват за околната среда, но изрази надеждата си в предстоящите дебати да има по-малко емоция, като в тях се включат правителството, учените и гражданското общество.

От думите му не стана ясно дали Шеврон окончателно са се отказали от България, като Уорлик само коментира, че това е глобална компания, като страната ни е една малка част от нейния интерес.

Дипломатът обаче направи една малка реклама на метода хидрофракинг, изтъквайки, че в САЩ той се прилага дори в някои градове.

Уорлик призна, че в миналото страната му е имала проблеми, произтичащи от добива на шистов газ, но успокои, тъй като технологиите се развивали.

Американският посланик получи и пореден шанс да се намеси в чисто български въпроси.

Макар на няколко пъти да уточни, че не е запознат с делото „Наглите“, той обяви, че много хора били доволни от присъдите, тъй като осъдените били изключително опасни.

Дипломатът определи съдебното решение като важно и силно послание, че съдилищата ни могат да действат ефективно и призова това да се случва и по други дела.

Джеймс Уорлик взе отношение и по темата за обсъждания Закон за отнемане на неправомерно придобито имущество.

Посланикът обърна внимание как в България има хора с изключително много средства, които си карат бентлитата, без да е ясно от къде са им средствата.

Трябва да има граждански механизъм, чрез който това имущество да бъде запорирано, докато се провери произхода му, подчерта Уорлик.

Той даде право на хората да се притесняват по отношение на прилагането на закона, но подчерта, че едва ли обикновеният гражданин ще пострада.

Българите ще извлекат полза от този закон, увери американският дипломат.

http://news.ibox.bg/news/id_1266849989

Tags: ,

One Response to Борисов много внимателно обмислил решението за „Белене“, научихме от Уорлик

  1. Недьо on 05.04.2012 at 22:03

    Точно така – трябва да се запорира имуществото на БГ-олигарсите, докато се провери произхода му.
    Трябва да не се допуска да работи фирмата Шеврон, докато не се провери екологично безопасна ли е проучвателната й дейност.
    Трябва да се съблюдават единствено изискванията на Природата.
    &&&

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари