ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Енергийната криза принуди Украйна да забрави за страха от Чернобил, – Франс Пресс

05.05.2017

Във връзка с недостига на въглища Украйна все повече разчита на ядрената енергия, независимо от спомените за трагедията на Чернобилската АЕЦ, пише Франс Пресс.

 

Предизвиканият от конфликта в Донбас недостиг на въглища доведе до това, че делът на ядрената енергетика в структурата на енергопотреблението на страната постоянно расте, се казва в статията.
Например, скоро след съобщението за блокадата на Донбас през март 2017 година, министърът на енергетиката на страната Игор Насалик заяви, че от 55% делът на ядрената енергетика е нараснал до 62%. Този показател през 2013 година е бил 46% напомня авторът.

Наред с това официалната статистика показва, че независимо от забележимия относителен ръст, в абсолютни стойности производството на електроенергия от украинските АЕЦ се е увеличило незначително.
Така по данни на украинската държавна компания «Энергоатом», предоставени на Франс Пресс, за първите месеци на 2017 година АЕЦ са произвели 23,84 милиарда kWh електроенергия, което е само с 2,5%  повече, в сравнение с аналогичния период на 2013 година.

Някои експерти считат, че увеличаването на дела на ядрената енергетика на пазара в страната при незначителния ръст на производството на елекроенергия се обяснява с това, че поради двете години спад на икономиката, украинската промишленост има много по-малка нужда от електроенергия, пише авторът.

Източник: http://rusvesna.su/news/1493574746

Tags: , ,

One Response to Енергийната криза принуди Украйна да забрави за страха от Чернобил, – Франс Пресс

  1. Сергей Смирнов on 05.05.2017 at 21:05

    „Например, скоро след съобщението за блокадата на Донбас през март 2017 година, министърът на енергетиката на страната Игор Насалик заяви, че от 55% делът на ядрената енергетика е нараснал до 62%.“

    Такими темпами обгонят Францию по доле „атомной генерации“ в 2017 или 2018 году.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари