ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индийският спътник към Луната ще използва руски изотоп кюрий-244 за научни цели

06.06.2017

През 2018 година Индия ще пусне към Луната автоматичната изследователска сонда «Чандраян-2».
За работата на рентгеновия спектрометър APXS на борда на космическия апарат ще бъдат използвани руски източници на излъчване на базата на уникалния изотоп кюрий-244 (Cm244), произведен в Русия.

 

Както съобщават от руското предприятие-производител ГНЦ НИИАР, радионуклидът Cm244 представлява чист алфа излъчвател, което позволява на източниците на негова база да определят елементния състав на всякаква скала.

Преди време аналогични източници руско производство се доставяха в САЩ за комплектоване на алфа-протон-рентгенови спектрометри на три експедиции на НАСА – Mars Pathfinder (1997 г.), Opportunity (2004 г.) и Curiosity (2012 г.), предназначени за анализ състава на скалните проби от планетата Марс.

Освен това, през 2014 година се състоя значимо за науката и космонавтиката събитие – първото меко кацане на космическата сонда “Розета” на кометата Чурюмов-Герасименко.
Научният модул на сондата “Фила”, оборудван с източник на базата на Cm244 от НИИАР, предаде информация за състава на грунта на повърхността на кометата.

Засега само две държави по света разполагат с технологии за производство на кюрий-244: Русия и САЩ.

Източник: http://tehnoomsk.ru/node/2637

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари