ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


CNNC складира медицински кобалт – Co60 в ядрени реактори

19.06.2017

Първата партида от медицински кобалт-60 в Китай е заредена за съхранение в ядрени реактори, управлявани от Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) на 15 април, а медицинските продукти от Co60 се очаква да бъдат пуснати на пазара през 2019 година.
Подобно на „сърцето“ за гама нож (γ-нож), медицинският кобалт-60 може да се използва за лечение на тумори чрез прецизна лъчетерапия (вижте илюстрацията).

Крайният резултат е, че CNNC въвежда технологията в Китай за производство на медицински кобалт-60 и ще сложи край на дългосрочната зависимост на страната от вноса на материала.

 Очертава се глобален проблем с Co60

Канадският изследователски реактор, който понастоящем се използва за производство на медицински кобалт-60, скоро ще бъде изведен от експлоатация.
Аржентинските блокове с тежко-водни реактори, използвани по-рано, са били затворени за реконструкция, което доведе до огромен недостиг на медицински кобалт-60.

Co60 в Китай – подробности

В продължение на години CNNC работи върху изследването и производството на източник на радиация с кобалт-60, а собственото промишлено производство на кобалт-60 започна през 2009 година. Досега с него са лекувани над 5 хиляди пациенти.

Освен това периодът на поддържане на реактора за тежка вода Qinshan е удължен до 24 месеца, за да се гарантира специфичната активност на кобалт-60 за посрещане на медицинските нужди, като същевременно се изградят солидни основи за Китай да може да произвежда материала и в бъдеще.

Източник: http://en.cnnc.com.cn/2017-04/21/c_76425.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

AP-1000 – за АЕЦ “Sanmen”, Toshiba и Westinghouse 2017 година е решаваща

 Корпорацията „Toshiba“ се оказа в сложно положение поради закупуването на компанията „Westinghouse“, се казва в статията, публикувана  в „Wall Street Journal“. Витрината на проблемите...

Още »

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари