ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – “Хенфордска история”

02.04.2012

Министерството на енергетиката на САЩ е пуснало за обществен достъп пета глава на “Хенфордска история” – това е мултимедийна презентация, посветена на Хенфордският комплекс в щата Вашингтон – неговата история, сегашните дейности по възстановяване на територията, и предложения за бъдещото и използване.

Предишната четвърта част беше посветена на изпълнението на задачите по управление на натрупаните на обекта радиоактивни отпадъци и технологиите, които се използват за прехвърляне на натрупаните отпадъци от старите контейнери в по-надеждни.

Новата, пета част, се издава като видеоматериал, посветен на възможното бъдещо използване на Хенфордския обект.

Специалистите от Министерството на енергетиката на САЩ  разказват за предполагаемите перспективи и идеите за използване на бившото държавно предприятие за производство на плутоний в югоизточната част на щата Вашингтон, където завършват работите по очистване на природната среда.

От плановете за използване на земята, запазване на икономическото развитие и възможностите на туризма се откроява главата, посветена на различните варианти на местните икономически, културни и природни перспективи. Особено внимание е отделено на въпросите за социално-икономическия живот на населението в околностите на обекта.

Видеоматериала е достъпен на сайта на Хенфордския комплекс: 

http://www.hanford.gov/c.cfm/video/v.cfm?VideoId=249d73be-c4d3-4978-b7c5-9d5cb9649a6a

В предишните издания на “Хенфордска история” бяха разгледани темите:

- История на производството на плутоний в Хенфордския комплекс;

- Въздействие на околната среда вследствие на производството на плутоний;

- Достигнатият прогрес при извеждане на обекта от експлоатация;

- Иновационни технологии и решения, използвани при извеждане от експлоатация и реабилитация.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2012/03/29/32292

Б.Р. – Изведеният от експлоатация комплекс за производство на радиоактивни материали (Hanford Site) се намира на брега на река Колумбия в щата Вашингтон и е бил под контрола на федералното правителство на САЩ.

Комплексът е имал различни кодови наименования като:  «Комплекс W», «Хенфордски завод», «Хэнфордско строително управление» и «Хенфордски проект». 

Построен е през 1943 година в рамките на “Манхатенския проект”. Тогава в комплекса е монтиран “Реактор В” – първият в света реактор, предназначен за промишлено производство на плутоний.

Плутоният, произведен в “Реактор В” е бил използван при създаването на изпитателното устройство, взривено на полигона Аламогордо, а малко по-късно за атомната бомба “Дебелата”, хвърлена над град Нагасаки в Япония.

През годините на студената война комплексът е разширяван многократно, като на края е разполагал с 9 ядрени реактора и 5 линии на химическо разделяне на изотопи. За 40 години експлоатация в него са произведени около 57 тона плутоний – повече от 2/3 от всичкия плутоний, произведен в САЩ.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари