ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Балтийска АЕЦ – изменение на проекта

02.04.2012

Решението за необходимостта от коригиране на проекта е взето от инвеститора – концерн «Росэнергоатом» в зависимост резултатите от конкурса за доставка на турбинно оборудвне за строящата се АЕЦ.

Икономическите характеристики на предложеният бавнооборотен (тихоходны – 1500 об/мин) аналог – по-висок КПД, отколкото традиционно използваните в руските АЕЦ високооборотни турбини, се оказаха решаващи.

Планира се през есента проектанта СПбАЭП да предаде коригираният проект за повторна държавна експертиза. Необходимостта от изменение на част от проекта няма да спре строежа на централата – работата върви в пълен обем на обектите, които не са директно свързани със сградата на турбината.

Строителството на Балтийската АЕЦ е започнало на 25 февруари 2010 година в Неманския район на Калининградска област. Изпълнява се по проекта АЭС-2006 на Санкт-Петербургския «Атомэнергопроект».

Централата ще има 2 енергоблока. Номиналната електрическата мощност на всеки блок с реактор ВВЭР-1200 е 1194 MWс допълнително производство за топлофикационни нужди – 250 Гкал/ч.

Проектният експлоатационен срок на Балтийската АЕЦ е 50 години, а на основното оборудване – 60 години. Въвеждането в експлоатация е предвидено съответно за 2006 и 2008 година.

Централата е предназначена за осигуряване с електроенергия на Калининградска област и за експорт.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари