ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ростех ще създаде лазерни системи за преобразуване на слънчевата енергия

24.03.2017

Държавната корпорация е разработила проект за енергийни и лазерно-оптични системи с космическо базиране за преобразуване на слънчевата енергия в лазерно излъчване на базата на кислород-йоден лазер.
Прилагането на технологията се планира за след 2020 година.

 

Енергетичните и лазерно-оптичните системи ще се монтират на орбитални спътници .
Използването на кислород-йодния лазер «Фойл» с мощност 1 GW ще даде възможност да се преобразува енергията на звездата ни в лазерно излъчване.
Технологията представлява иновационен начин за получаване на електроенергия за сметка на използване на лазерно-оптична адаптивна система за формиране с разходимост до 10-7 радиана.

Със създаването на приборите се занимават специалистите от холдинга «Швабе» на Държавната корпорация Ростех.

“Към този момент завършихме научно-изследователската работа. Нашите учени разработиха експериментален стенд с кислородно-йоден лазер помпан от слънчевото излъчване.
Проектът на техническото задание за опитно-конструкторска работа по това изобретение е напълно подготвен.
Финалният етап, предполагащ създаването на лазерни системи за преобразуване на слънчевата енергия, ще бъде завършен след 2020 година”, съобщи първият заместник на генералния директор на холдинга «Швабе» Сергей Попов.

Енергийните и лазерно-оптичните системи за преобразуване на слънчевата енергия ще дадат възможност да се измени съществено сегашната тенденция за преобладаване на въглеводородните източници.

Източник: http://shvabe.com/press/news/rostekh-sozdast-lazernye-sistemy-preobrazovaniya-solnechnoy-energii/

Подробности на: Пресс-релиз

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари