ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Нова технология за извличане на уран от морската вода

23.02.2017

Новият начин за извличане на уран от морска вода ще помогне на държави, които нямат уранови залежи да развиват проекти за ядрена енергия.
Това твърдят учени от Станфордския университет в Калифорния.

 

 

 

Екипът е разработил технология, която подобрява капацитета, процентното извличане и възможността за повторна употреба на материалите, които натрупват уран от морската вода.

Учени от Националната лаборатория в Оук Ридж, САЩ, демонстрираха материал, който може да извлича уран под формата на уранови йони от водата като гъба.
Това може да стане и с пластмасови влакна, покрити с химическото съединение амидоксим, което привлича йоните и ги задържа на повърхността на фибрите.
Когато фибрата се насити, йоните уранил могат да бъдат освободени чрез химическо третиране на пластмасата и после да бъдат рафинирани за използване в реактори.

Използвайки подобна система, учените от Станфорд са създали тяхно собствено проводимо влакно от въглерод и амидоксим, което позволява да се изпращат електрически импулси през материала за привличане на повече уранилови йони. Методът е по-добър от предишния заради капацитета на фибрите – колко уран могат да задържат, скоростта на хващане на йоните и колко пъти може да бъде повторно използвана нишката.

Подробности на: http://news.stanford.edu/press-releases/2017/02/17/uranium-seawaterrs-nuclear-power/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари