ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литовски министър заяви, че ЕК ще изиска стрес-тестове на строящата се Беларуска АЕЦ

16.02.2017

Европейската комисия (ЕК) ще изисква да се проведат стрес-тестове на строящата се в беларуския Островец БелАЕЦ и няма намерение да прави никакви компромиси.

 

Това твърди литовският министър на енергетиката, че са го уверили представители на ЕК

“Ние разговаряхме за конкретни инструменти, и един от тях са стрес-тестовете. На срещите аз чух напълно ясно уверение и гаранция от страна на Комисията, че при провеждането на стрес-тестовете по европейска методика не може да има никакви компромиси, и че комисията ще направи всичко необходимо – стрес-тестовете да се проведат колкото е възможно по скоро”, каза литовският министър на енергетиката Жигимантас Вайчюнас, който в четвъртък се срещна в Брюксел със заместник председателя на ЕК Марош Шевчович и ръководителя на Енергийния директорат на ЕК Доминик Ристори.

Според думите му, ако Беларус не проведе стрес-тестовете, които показват дали АЕЦ може да издържи на авария и дали тя е безопасна, тя ще рискува диалогът с ЕС да не бъде възобновен.
Вайчюнас обясни, че затоплянето на отношенията между Беларус и ЕС ще зависи и от това, как ще се претворява в живота проекта на БелАЕЦ. Този въпрос може да стане “препятствие за възобновяване на тези отношения”.
”Този импулс е много конкретен на фона на затоплящите се отношения между ЕС и Беларус като цяло. По принцип това означава, че енергетиката може да се превърне в препятствие за възобновяване на тези отношения в пълен обем и за продължаване на диалога до тогава, докато не бъдат извършени стрес-тестовете”, каза той.

Литва изисква да се проведат изпитанията на надеждността на АЕЦ в неблагоприятни условия (стрес-тестове) по методиката на ЕС.
Беларус твърди, че строителството на централата е безопасно, че тя е извършила стрес-тестовете и през пролетта ще представи в ЕК съответните документи, съобщава DELFI.

Източник: http://news.21.by/other-news/2017/02/10/1295679.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари