ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ижорските заводи започнаха да товарят оборудването за изпращане в АЕЦ “Белене”

11.02.2017

Ижорските заводи, влизащи в Групата ОМЗ, започнаха да изпращат основната част от оборудването за АЕЦ Белене, произведено в рамките на договора с АО «Атомстройэкспорт», сключен през 2008 година.

 

Започвайки от 20 януари 2017 година от цеховете на Ижорския завод в морската гара на Санкт-Петербург за по-нататъшно транспортиране в България се извозва оборудване, което включва: един корпус на реактора, два компенсатора на налягането, осем хидравлични съда на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, 16 хидравлични съда от системата за пасивно заливане на активната зона на реактора.

Още един корпус на реактора, а също и два комплекта тръбни възли на главния циркулационен тръбопровод (ГЦТ) и две приспособления за центроване ще бъдат изпратени на българския клиент в отделна партида през 2017 година в съответствие с графика, съгласуван между АО «Атомстройэкспорт» и НЕК ЕАД.

Като цяло в съответствие с договора Ижорските заводи са произвели два комплекта реакторно оборудване за българската атомна електроцентрала: два корпуса на реакторите, вътрешно-корпусни устройства, горни блокове, компенсатори на налягането, хидравлични съдове на системата за аварийноохлаждане на активната зона (САОЗ), хидравлични съдове на системата за пасивно заливане на активната зона (СПЗАЗ), възли на главния циркулационен тръбопровод (ГЦТ) и друго оборудване по първи контур на АЕЦ.

След завършване на производството му оборудването се намираше на отговорно пазене в предприятието.
В края на 2016 година българската страна извърши инспекция на оборудването.

“Оборудването за АЕЦ “Белене” отговаря на най-високите стандарти за ядрена безопасност, а съхраняването му се извършваше при спазване на всички норми и изисквания”, отбеляза генералният директор на ПАО «Ижорские заводы» Александр Шарапов.

Източник: http://www.i-mash.ru/news/nov_predpr/88353-izhorskie-zavody-pristupili-k-otgruzke.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари