ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


НЗХК изработи първата партида серийни топлоотделящи сборки с ниско обогатяване за полския изследователски реактор „Мария“ – прессъобщение

28.01.2017

Новосибирският завод за химически концентрати – НЗХК, част от горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, изработи първата серийна партида от топлоотделящи сборки (ТОС) с ниско обогатяване (19,7%) „МР“ за полския изследователски реактор „Мария“.
Сборките бяха приети в Новосибирския завод от представители на Националния център за ядрени изследвания на Полша.

 

Преди това реакторът „Мария“ работеше с френско нискообогатено гориво.
Разработената от руските специалисти сборка има по-високи потребителски свойства в сравнение с френската.
Това позволи на руската страна през 2015 г. да спечели търга и да сключи договор за доставката в Полша на топлоотделящите сборки „МР“ (http://atominfo.bg/?p=42932 ).

        „Приемането на серийните ТОС се извърши на два етапа – проверка на документацията и непосредствен контрол на топлоотделящите сборки, включващ външен преглед, проверка на най-важните геометрични размери, опаковането в транспортни контейнери.
Уверени сме, че това гориво ще работи добре, тъй като на полската страна е известна добрата репутация на НЗХК като производител на гориво за изследователски реактори“, заяви Грегож Кржишточек, директор по експлоатацията на изследователски реактор „Мария“.

След приемането бе подписан двустранен протокол, в който бе отбелязано съответствието на ТОС с изискванията на договора и готовността на сборките за доставяне в Полша.

Големият интерес на полския партньор към руската ядрена продукция се прояви и в това, че освен договора за серийните нискообогатени ТОС „МР“, бяха подписани и още два договора – за доставка на уранови мишени за медицинско използване на реактора „Мария“ и сборки за облъчване на експериментални устройства.

За справка

ПАО „Новосибирски завод за химически концентрати“ (гр. Новосибирск) е един от водещите световни производители на ядрено гориво за АЕЦ и изследователски реактори за Русия и чужбина.
Руският производител на метален литий и солите му влиза в състава на горивната компания ТВЕЛ, част от държавната корпорация „Росатом“.

АО ТВЕЛ е създадено на 12 септември 1996 г. с Указ на президента на Русия и влиза в състава на държавната корпорация „Росатом“.
ТВЕЛ включва предприятия за производство на ядрено гориво, конверсия и обогатяване на уран и производство на газови центрофуги.
Компанията включва в състава си и научно-изследователски и конструкторски организации.

АО „ТВЕЛ“ е единствен доставчик на ядрено гориво за руските АЕЦ.
Компанията осигурява ядрено гориво за 78 енергийни реактора в 15 държави, за изследователски реактори в 8 страни и за транспортните реактори на руския ядрен флот. Всеки шести енергиен реактор в света работи с гориво, произведено от ТВЕЛ.

Източник: www.tvel.ru

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари