ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Горивната компания на Росатом «ТВЭЛ» ще достави нов вид гориво за полския изследователски реактор «Мария»

30.12.2015

Горивната компания на Росатом «ТВЭЛ» и Националният център за ядрени изследвания на Република Полша подписаха договор за доставяне на гориво за изследователския реактор «Мария».

Победата в конкурса за доставяне на гориво за изследователския реактор “Мария” стана в оспорване конкуренция с чуждестранна компания и ознаменува връщането на АО «ТВЭЛ» на полския пазар след седемгодишно прекъсване. Договорът е одобрен от Европейското обединение по атомна енергия (ESA) и е влезнал в юридическа сила.

Съгласно договорните задължения АО «ТВЭЛ» ще достави на Националния център за ядрени изследвания на Република Полша нов вид гориво от ниско-обогатен уран (НОУ), което е специално разработено от специалистите в предприятията на Горивната компания на Росатом (ПАО «НЗХК», АО «ВНИИНМ») и АО «НИКИЭТ» за изследователския реактор «Мария».

В предприятията на Горивната компания на Росатом «ТВЭЛ» успешно е усвоено производството на гориво с НОУ за изследователски реактори от различен тип, което даде възможност от 2013 година напълно да се прекратят доставките в чужбина на топло-отделящи сборки (горивни касети) с високо-обогатен уран (ВОУ). На работа с НОУ-гориво преминаха изследователските реактори по руски дизайн в Унгария, Виетнам, Либия, Узбекистан, Украйна и Чехия.

Програмата за намаляване на обогатяването на горивото за изследователските и експериментални реактори (RERTR), която се координира от МААЕ, представлява едно от ключовите направления на сътрудничеството между Русия и Полша в областта на мирното използване на ядрената енергия.

За справка

На територията на Република Полша, в Националния център за ядрени изследвания към Полския институт по ядрена енергия бяха построени два изследователски реактора съветска конструкция – «Ева» и «Мария».

Реакторът “Ева” е бил в експлоатация от 1958 до 1995 година. Реакторът «Мария», въведен в експлоатация през 1974 година, сега е единственият действащ изследователски реактор на територията на Полша.

Източник: http://www.rosatom.ru/journalist/news/64e96f004b1de88f9fec9fb983fdfe03

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари