ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


NuScale подаде първата в историята на САЩ заявка за лицензиране на малък модулен реактор

16.01.2017

Компанията NuScale Power подаде заявка от 12 хиляди страници за лицензиране на проекта за АЕЦ с малка мощност в Комисията по ядрено регулиране на САЩ.

 

Проект за малка модулна АЕЦ на компанията NuScale

Намиращият в процес на разработване повече от 15 години малък модулен реактор (ММР) ще бъде първият в историята на САЩ проект на АЕЦ с малка мощност, който трябва да премине целият процес на сертифициране и лицензиране в надзорния орган.
Очаква се този процес да продължи около 40 месеца.

Конструкцията на водно-водния реактор с ниско налягане IPWR (Integral Pressurized Water Reactor) е основана на технологията, разработена от Министерството на енергетиката (DoE) на САЩ и университета в щата Орегон.
Ключовите предимства на проекта IPWR са многобройните пасивни системи за безопасност, иновационната архитектура на басейна за отлежаване на ОЯГ и значително по-малката територия за отчуждаване в случай на сериозна авария в сравнение с обикновените АЕЦ.

 

Първата малка АЕЦ по проекта на NuScale с обща мощност 600 MW ще бъде изградена в щата Юта, най-вероятно на базата на Националната изследователска лаборатория в Айдахо.
Проектът предвижда изграждането на 12 реакторни установки по 50 MW.
Планира се въвеждането и в експлоатация да стане през 2026 година.
Подготовката на площадката и производството на модулите ще започне през 2019 година, като по време на строителството ще бъдат разкрити 13 хиляди нови работни места и 1500 по време на експлоатацията на централата.
Стойността на проекта ще възлезе на 2,9 милиарда долара, съгласно NuScale.

През 2011 година компанията Fluor е придобила контролния пакет акции на NuScale Power, която е била на границата на банкрута.
Досега в проекта са вложени около 500 милиона долара от частни и държавни инвеститори. Сред партньорите на проекта има такива компании като Ares Corporation, Rock Creek Innovations, ENERCON, Rolls Royce, Dresser-Rand и Curtiss-Wright.

Съгласно изявлението на търговския директор на компанията Mike McGough: “в западната част на САЩ е възможно да бъдат изградени още 6 малки АЕЦ по нашия проект”.

Той също разказа за интереса на неговата компания за изграждане на заводи за производство на модули не само в САЩ, но и Европа и Азия.
Компанията оценява потенциала на световния пазар за малки модулни АЕЦ на 400 милиарда долара до 2035 година.

Допълнително проектът на NuScale участва и в международния конкурс на правителството на Великобритания за 5-годишен грант в размер на 315 милиона долара за разработки и изследване на технологиите на малките модулни реактори.

 

Подаване заявката на NuScale в офиса на Комисията по ядрено регулиране (NRC) на САЩ

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2017/01/13/71667

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари