ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Доналд Тръмп – ядрената енергетика и климата

22.12.2016

Екипът на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп се захвана с въпросите на енергетиката.

 

 На поста ръководител на Министерството на енергетиката (DoE) Тръмп вижда бившият губернатор на Тексас Рик Пери (Rick Perry), който едно време предлагаше да се ликвидира това ведомство.
Сега в министерството е изпратен списък от 74 въпроса, който е предизвикал сред чиновниците истинска паника.

 

Ядреният оптимизъм

Анализът на списъка от въпроси, предадени на министерството, дава възможност да се изгради първоначална представа за това – на какво ще прилича енергийната политика на администрацията на Тръмп.

За ядрения отрасъл на САЩ въпросникът, пълният текст на който вече попадна в ръцете на СМИ, създава внимателно-оптимистично впечатление.

Така цели два въпроса са посветени на сложната ситуация, в която се оказаха действащите ядрени енергоблокове. Екипът на Тръмп иска да знае, по какъв начин министерството може да ги подкрепи – като не се допусне преждевременно окончателно спиране на блокове.

При новия президент интересът към малката ядрена енергетика се запазва, а министерството се задължава да изложи своите съображения за това, по какъв начин да се подкрепи лицензирането на проектите за АЕЦ с малка мощност.

Очевидно е, че продължава и програмата за разработване на иновационни реактори, включително, и усилията за привличане към тези проекти на частни инвеститори.

Напълно е възможно в екипа на Тръмп да започнат да придават голямо значение на износа на американски ядрени технологии.
В крайна сметка, на министерството е възложено да даде свойте съображения за това, как може да се намалят бюрократичните пречки по пътя на този износ.

От международните споразумение, свързани с ядрения отрасъл, във въпросника е отделено внимание само на споразумението по ядрената програма на Иран – министерството трябва да обясни, каква конкретна роля в споразумението се възлага на енергийното ведомство на САЩ.

Има 2 въпроса, които са способни да предизвикат бурни дискусии в американското общество. Те се отнасят за закрития при Обама проект за изграждане на геологично хранилище за ОЯГ “Планината Юкка” („Yucca Mountain“.).
Министерството трябва да отговори, има ли законодателни ограничения за възобновяване на проекта „Yucca Mountain“, а също има ли DoE планове за възобновяване процедурата по лицензирането му.

 

Климатичната паника

Ако в ядрената сфера интересите на екипа на Тръмп са като цяло предсказуеми, то в сферата, отнасяща се до климатичните промени, той постъпи доста неочаквано.

Във въпроса под номер 27 екипът поиска от министерството пълен списък на всички сътрудници и контрактни лица, които са участвали в съвещанията по въпросите на климатичните промени. Също така и списък на всички такива съвещания и материалите от тях за последните 5 години.

В министерството този въпрос е предизвикал истинска паника, и то е отказало категорично да отговори: “Ние няма да предоставим нито едно име”.

В коментар за агенция „Reuters“ един от сътрудниците на министерството, пожелал анонимност, е нарекъл този въпрос като “първият чернови вариант на възможните политически врагове”, а сподвижниците на Обама в коментарите си не икономисваха такива определения като “лов на вещици”.

От екипа на Тръмп се въздържат от всякакви коментари по тази тема.
Известно е, че по-рано Тръмп наричаше климатичните промени “китайска измислица”, насочена да нанесе вреда на американскта промишленост.

Привържениците на възобновяемата енергетика също могат да очакват неприятности, защото във въпросника, предаден на DoE, има въпроси, отнасящи се намаляване на стойността и.

Освен това, екипът на Тръмп се интересува от ефективността на работата на националните лаборатории.
Сред зададените на министерството въпроси има такива относно най-високо заплатените сътрудници в тях, а също и списък на публикациите през последните 3 години.

Източник: http://www.atominfo.ru/newso/v0754.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари