ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Руската компания ТВЕЛ подписа договор за доставка на ядрено гориво – ТВС-квадрат за АЕЦ „Рингхалс“ в Швеция

15.12.2016

Горивната компания на руската държавна корпорация „Росатом“ – ТВЕЛ и компанията Vattenfall Nuclear Fuel AB (Швеция) подписаха договор за доставка на ядрено гориво ТВС КВАДРАТ за шведската АЕЦ „Рингхалс“. 
Договорът е сключен на 30 ноември 2016 г. и предвижда доставката на ядрено гориво за комерсиални презареждания в АЕЦ „Рингхалс“, Швеция от 2021 година.

Реализирането на този договор ще осигури диверсификация на доставките на ядрено гориво за Vattenfall AB.
Използването на новото гориво ще позволи на оператора да подобри ефективността на своите АЕЦ.
ТВС КВАДРАТ е горивна касета 17×17, разработена от руската компания ТВЕЛ за западен тип реактори PWR с 3 и 4 циркулационни кръга.

Благодарение на този договор горивната компания на руската държавна корпорация „Росатом“ – ТВЕЛ, излиза с комерсиални доставки на ядрено гориво в сегмента на реактори PWR.
Това е първият търговски договор за износ на гориво ТВС КВАДРАТ и той разкрива пред ТВЕЛ възможност за разширяване на географията на доставките и излизането на други пазари с гориво за реактори PWR.

„Сътрудничим си с компанията Vattenfall от 2008 г. През 2011 г. бе подписан договор за опитно-промишлена експлоатация на няколко руски горивни сборки. Тези сборки продължават да работят в Трети енергоблок на АЕЦ „Рингхалс“. Всички параметри са в границите на нормите и няма отклонения. Нашият приоритет е високата безопасност и надеждност на руското гориво“, заяви президентът на АО ТВЕЛ Юрий Оленин след подписването на договора.

„По време на сътрудничеството ни между нас се създаде високо ниво на взаимно разбирателство, страните успешно изпълняват своите задължения.
При разработване на нашето гориво бяха използвани както съвременни технологични решения, така и многогодишния ни опит, придобит при изработване на гориво за ВВЕР“, добави Оленин.

Управляващият директор на Vattenfall Nuclear Fuel AB Пер Олоф Нестенборг даде висока оценка на руското гориво и културата на неговото производство в руските заводи.
Той отбеляза, че благодарение на руското гориво Vattenfall AB ще може да повиши сигурността на доставките на гориво и да подобри икономичността на АЕЦ „Рингхалс“.

За справка

АО ТВЕЛ – горивната компания на „Росатом“, разработва, произвежда и доставя ядрено гориво, отговарящо на строгите международни стандарти за надеждност и безопасност както за руските, така и за чуждестранните АЕЦ и осигурява гориво за изследователски реактори и плаващи ядрени енергийни установки.
Компанията е най-големият в света производител на услуги по обогатяване и конверсия.

АО ТВЕЛ е създадена през 1996 г. за усъвършенстване на управлението на предприятията от ядрения горивен цикъл и днес консолидира активи по конверсия и обогатяване на уран, производство на ядрено гориво, проектиране и производство на ядрени центрофуги, както и профилирани научно-изследователски институти. Това позволява да се предлага на клиента комплексно предложение по всички параметри от началния стадий на ядрения горивен цикъл. (www.tvel.ru)

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари