ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индустриалната търговска банка на Китай проявява интерес да финансира проекта АЕЦ „Белене“

15.12.2016

Индустриалната търговска банка на Китай проявява интерес към финансирането на търговски проект за изграждане на АЕЦ „Белене“.
Това стана ясно по време на среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов.

 

В нея участваха вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По време на срещата министър-председателят подчерта условията на българското правителство за изграждане на АЕЦ „Белене“ – реализация на проекта на пазарна основа, без инвестиции от страна на държавата и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената електрическа енергия.

Представителите на индустриалната търговска банка на Китай потвърдиха готовността си за финансиране на проекта при тези условия.
Това стана възможно след като НЕК ЕАД заплати на АО „Атомстройекспорт“ сумата от 601 617 133 евро, присъдена за произведено оборудване по арбитражното дело между двете компании, а руската компания от своя страна се отказа от натрупаните след постановяване на арбитражното решение лихви.

Източник: http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0212&n=4020&g=&vis=000168

Tags:

One Response to Индустриалната търговска банка на Китай проявява интерес да финансира проекта АЕЦ „Белене“

  1. Красимир Христов on 15.12.2016 at 6:27

    Китайска банка има договореност за финансиране на разширението на Черна вода. Там интерес проявява CGN и Румъния очаква сключване на договор за строителство този декември.
    https://seenews.com/news/romanias-nuclearelectrica-extends-talks-with-chinas-cgn-for-new-npp-units-533497

    Ясно е, че две инвестиции с китайски средства в региона са невъзможен сценарий и следва да очакваме ускорени действия от румънска страна. Отчитайки фактите като готовност на държавата за участие с минимум 30% в проекта, производство на горивото за Черна вода самостоятелно от Румъния, липса на необходимост от взаимодействие в технологичен аспект с други фирми при изграждането на ядрения остров и дори и политическата обстановка в северната ни съседка, би следвало да и дават видимо предимство. Възможно е проведените в МС разговори да имат за цел само и единствено ускоряване на процесите по разширяването на Черна вода.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари